"A partir d'abril es manifestarà un impacte més greu en la producció i les cadenes de subministrament"
Els experts de Bank of America han retallat la previsió de creixement per a l'economia xinesa des del 4,8% fins al 4,2% a causa de les conseqüències de la política contra el coronavirus aplicada per Pequín. Els tancaments en importants centres financers i de producció ralentitzaran la seva recuperació el 2022.
"En el nostre cas base, esperem que els actuals tancaments i restriccions a la regió del delta del riu Yangtze durin fins a mitjans de maig. A més, suposem que en aquest escenari no seran necessaris més tancaments totals a altres grans ciutats o centres industrials", expliquen aquests analistes, que creuen que l'activitat econòmica rebrà un cop dur al segon trimestre, però que es recuperarà modestament a partir del tercer.
Això sí, en un escenari encara pitjor, amb més tancaments parcials o totals d'altres centres econòmics clau, el xoc de creixement pot ser més significatiu i durador. En aquest cas, BofA redueix la previsió del producte interior brut (PIB) de la Xina fins al 3,5%.
"Els tancaments i les restriccions imposades a Xangai i les ciutats veïnes no només estan afectant la demanda local, sinó que també estan provocant interrupcions logístiques i trastorns generalitzats a la cadena de subministrament dins i fora de la zona", argumenten.
La política de Zero Covid es mantindrà fins al vintè Congrés del Partit Comunista a la tardor, segons aquests experts, per la qual cosa és probable que l'economia segueixi suportant costos substancials al llarg de l'any.
Fins ara, el Govern ha realitzat tancaments a Xangai, amb un estricte bloqueig de tres setmanes, de moment, i Kunshan, un altre centre de fabricació de productes electrònics proper a aquesta. A tot el país, un nombre cada vegada més gran de ciutats estan lluitant amb els nous casos detectats i s'esforcen per frenar el brot al més ràpidament possible, tal com destaquen a l'informe.
La situació amb el coronavirus arriba fins al punt que les autoritats han confirmat les primeres morts per aquesta onada a Xangai. Es tracta de tres morts d'entre 89 i 91 anys que comptaven amb malalties subjacents i no s'havien vacunat prèviament contra la Covid.
"És probable que a partir d'abril es manifesti un impacte més greu en la producció i les cadenes de subministrament, tenint en compte que la regió del delta del riu Yangtze que envolta Xangai representa el 21% de la producció industrial de la Xina i el 36% de les exportacions", destaquen des de Bank of America. Aquests experts sostenen, a més, que les interrupcions sobre la cadena de subministrament poden saltar de la Xina a la resta del món en un termini entre 3 i 6 setmanes i durar fins a finals del segon trimestre.
"Creiem que els responsables polítics són conscients de l'impacte econòmic negatiu i estan disposats a apuntalar el creixement mitjançant un suport més gran a la inversió en infraestructures i una flexibilització immobiliària adaptada a les ciutats", sentencien.