Els títols de la petroliera acumulen una caiguda del 28% a l'any
Aquest dilluns van començar a cotitzar els drets corresponents al pagament en efectiu del dividend flexible en el marc del Programa “Repsol Divendendo Flexible”
A través d’aquest programa els accionistes de la petroliera poden decidir si prefereixen rebre el dividend en efectiu o en accions. Finalment la companyia va anunciar recentment el pagament d’un dividend de 0,466 euros per acció o l’equivalent, és a dir, una acció nova per cada 22 antigues. Com ja hem comentat en operacions similars, com la que fa poc es va dur a terme a Telefónica, cal que el dividend que es reparteix sigui ajustat a la sèrie històrica de preus i això només succeeix si utilitzo el gràfic total return (és a dir ajustat per dividends i ampliacions de capital).
I això per què? Molt senzill. Perquè, per sentit comú, si una empresa reparteix una quantitat de diners als seus accionistes el dia en què es reparteix la companyia no pot valer el mateix que el dia previ al repartiment del dividend. De fet la companyia tindrà un valor de mercat igual al que tenia en la sessió prèvia al repartiment del dividend menys la quantitat que hagi repartit, ja que aquests diners han sortit de la “Caixa” (per dir-ho d’alguna manera) de la companyia. I com no pot ser d’una altra manera, ha de tenir un efecte clar sobre la cotització dels títols de la petroliera. Per tant, cal restar el dividend repartit a la sèrie històrica de preus, la qual cosa fa que si els mínims anuals de Repsol que es van marcar a finals de setembre es trobaven fins a la setmana s en els 9,90 euros, ara aquests mínims estan en els 9,47 euros. I així s’hauria de fer amb totes i cada una de les referències de control que abans teníem per al títol. Per tant, es podria dir que realitzar l’anàlisi tècnica sobre una sèrie de preus que no s’ajusti per dividends és perdre el temps.