Citi preveu eleccions anticipades a Catalunya i que els secessionistes tornin a guanyar-les

El banc nord-americà anticipa un fort perjudici per als bancs per l'actual situació d'inestabilitat creada a Catalunya

  • Considera que Sabadell, Caixabank, Unicaja i Bankia poden ser-ne els més afectats
  • Des de Barclays, també reiteren la seva previsió que hi haurà nous comicis a la regió
César Vidal
Bolsamania | 09 oct, 2017 13:39
ep josep oliu 20170525140711
BANC SABADELL

Els analistes del banc nord-americà Citi consideren que Catalunya està abocada a celebrar noves eleccions anticipades i, a més, preveuen que els partits secessionistes tornin a guanyar-les. En aquest escenari, el conflicte polític que està afectant Espanya queda lluny de resoldre i serà molt perjudicial per als bancs.

Banco Sabadell
1,845
  • 1,17%0,02
  • Max: 1,86
  • Min: 1,82
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,75
17:35 20/12/24
Caixabank
5,086
  • 1,26%0,06
  • Max: 5,11
  • Min: 5,03
  • Volume: -
  • MM 200 : 5,04
17:35 20/12/24

"Les tensions romanen elevades des del referèndum de l'1 d'octubre. Pensem que hi haurà eleccions anticipades a Catalunya, ja siguin convocades pel Govern regional o pel Govern central. En qualsevol cas, esperem que el pròxim Govern català sigui liderat per forces proindependentistes amb una agenda secessionista", afirmen en un informe publicat aquest dilluns.

D'altra banda, reconeixen que hi ha un alt grau d'incertesa i que "la situació pot canviar molt ràpidament a Catalunya durant els propers dies i setmanes", en funció de les mesures que prengui el Govern català i de les que adopti el Govern central.

A més, comenten que els bancs més afectats per un possible 'Catalexit' (la sortida de Catalunya de la zona euro i la Unió Europea) serien Banc Sabadell, Caixabank, Bankia i Unicaja, ja que l'impacte en el seu compte de resultats podria oscil·lar entre el 20% i el 13% per als quatre en un "escenari suau" i entre un 40% i un 26% si es produís el 'Catalexit', amb un impacte en el seu valor en llibres ('book value') d'entre l’11% i el 2%.

"Santander i BBVA serien els menys afectats sota les nostres estimacions i Sabadell seria el més perjudicat en relació a les pèrdues potencials", assenyalen aquests analistes, seguit de Caixabank. No obstant això, consideren que el canvi de seu social de Sabadell i Caixabank ajudarà a reduir aquest possible impacte negatiu potencial.

En qualsevol cas, aquests experts reiteren la seva "preferència per Sabadell", que ha estat el més castigat pel mercat durant les últimes setmanes. A més, Sabadell cotitza a múltiples més atractius que Caixabank, en la seva opinió.

BARCLAYS REITERA LA SEVA PREVISIÓ D'ELECCIONS

Des del banc britànic Barclays, que fa diversos dies va anticipar eleccions anticipades a Catalunya, destaquen la sortida de "grans corporacions com Caixabank, Gas Natural Fenosa o Banc de Sabadell per mitigar els riscos associats amb una declaració d'independència de Catalunya".

Aquests experts afegeixen que "els radicals de la CUP pressionen Carles Puigdemont perquè declari la independència aquest dimarts", mentre destaquen la massiva manifestació d'aquest diumenge a Barcelona a favor de la unitat d'Espanya, que pot servir per "reduir la tensió del conflicte".

En qualsevol cas, el seu escenari base segueix sent que hi haurà "eleccions anticipades a Catalunya durant els propers mesos". Si finalment Puigdemont segueix endavant amb els seus plans, aquests experts preveuen que el Govern espanyol activi l’Article 155 i que es produeixi "una escalada del conflicte".

BERENBERG ÉS POSITIU

Des del banc alemany Berenberg, són més positius i afirmen que el conflicte es pot resoldre en "qüestió de setmanes". En la seva opinió, una de les solucions és un acord similar a l'Estatut de 2006. "Amb algunes esmenes per atendre les objeccions del Tribunal Constitucional, la majoria dels espanyols, fins i tot els catalans, probablement aprovaria tal acord que atorga una major autonomia a Catalunya", indiquen.

D'altra banda, cal destacar que una declaració unilateral d'independència (DUI) per part del Govern català no seria reconeguda per la Unió Europea i xocaria amb el dret internacional. Esther López Barrero, professora de Dret Internacional Públic de la Universitat a Distància de Madrid (UDIMA), afirma que podria declarar-se independent, però no seria un Estat perquè no té un territori propi, "no és seu". "Seria un territori fantasma, un Estat fictici", i això elimina la possibilitat del reconeixement, cosa que deixaria Catalunya "fora de la comunitat internacional" per no complir aquesta "premissa bàsica".

contador