CIMIC està participada en un 72% per Hochtief, que, al seu torn, és la filial alemanya d'ACS
ACS segueix analitzant la possibilitat de llançar una contraopa sobre Abertis per competir amb l'oferta del grup italià Atlantia, plantejada a 16,50 euros per acció. Els directius del grup de construcció i serveis presidit per Florentino Pérez contemplen diferents estratègies per afrontar una transacció molt complicada des del punt de vista financer.
ACS no vol arriscar la seva recentment obtinguda qualificació creditícia i ha posat com a condició que la possible operació no afecti la seva valoració BBB, atorgat al maig per Standard & Poor's després de reduir de manera dràstica el seu endeutament durant els últims anys.
No obstant això, S&P va assignar una perspectiva estable al ràting a causa de la seva previsió que ACS continuï amb el seu procés per reduir deute. Una cosa que pot canviar de manera radical si finalment Florentino es llança per Abertis. Per això, el disseny del finançament serà extremadament rellevant.
El problema per a ACS és que necessita el suport dels grans fons d'inversió en infraestructures perquè la seva oferta pugui competir amb la d'Atlantia. En aquest escenari, el grup de Florentino seria l'ingredient que garantiria l’'espanyolitat' de l'oferta, però barrejat amb el múscul financer que poden oferir els grans fons que estiguin interessats a participar en l'oferta. És a dir, ACS seria un accionista minoritari en el futur grup amb Abertis, un paper que d'altra banda ja va jugar fa anys al grup d'infraestructures controlat per La Caixa.
Molt s'ha parlat del paper que pot jugar Hochtief a l'operació. ACS controla una 71,72% de la seva filial alemanya i no es descarta que vengui un percentatge significatiu del capital per finançar l'oferta. El valor en borsa de Hochtief és d'uns 9.700 milions d'euros. Si ACS vengués un paquet del 21,7% obtindria uns 2.100 milions d'euros, però seguiria mantenint una participació lleugerament superior al 50%.
CIMIC, LA JOIA AUSTRALIANA
A més, ACS pot tenir una altra bala a la recambra. Hochtief també controla el 72,68% del capital de CIMIC (antiga Leighton), la filial australiana del grup que ha registrat uns excel·lents resultats durant el primer semestre de l'any. CIMIC va obtenir un benefici de 221 milions d'euros durant els sis primers mesos de 2017, un 22% més que el 2016. La facturació durant aquest període va ascendir a 4.323.000 d'euros, un augment del 28% respecte a l'any anterior.
A més de Hohtief, Marcelino Fernández Verdes, CEO d'ACS, coneix molt bé l'estructura de CIMIC perquè també n’és el president. Per tant, no és descartable que ACS estigui analitzant el paper que hi pot jugar aquesta filial si finalment decideix llançar una contraopa per Abertis. Igual que a ACS, el passat mes de maig l'agència Standard & Poor's va elevar la qualificació de CIMIC a BBB, cosa que reflecteix una situació de solvència adequada.
El seu valor en borsa s'ha disparat fins a uns 9.070 milions d'euros, de manera que si ACS en vengués un 22% recaptaria 2.000 milions d'euros i seguiria controlant més del 50% del capital. En total, amb aquestes possibles vendes d'actius, ACS aixecaria uns 4.000 milions d'euros, una quantitat que li permetria afrontar a la compra d'Abertis si finalment aconsegueix el suport dels grans fons d'inversió. I tot això sense posar en perill la seva valoració.
El suport dels fons, segons els analistes de Credit Suisse, no és excessivament complicat en l'actual escenari econòmic. "Alguns sondejos suggereixen que els gestors d'actius volen ampliar de manera important la seva exposició a les infraestructures en relació a la seva exposició en actius immobiliaris", afirmen aquests experts, que afegeixen que els gestors de plans de pensions també volen augmentar de manera rellevant la seva exposició en les concessions durant els propers tres anys.
Caldrà veure si els números li quadren a Florentino i si finalment obté el suport dels grans fons i dóna amb la tecla adequada per finançar la compra d'Abertis. De moment, manté en un lloc segur els seus 'joies' a Alemanya i Austràlia.