Sabadell: el rebuig del fons Mason complica l'OPA de Brookfield sobre Grifols

El fons nord-americà creu que l'oferta infravalora "dràsticament" la cotitzada

Álvaro Estévez
Bolsamania | 11 nov, 2024 18:57
ep archivo   sede de grifols en barcelona en sant cugat del valls barcelona catalunna espana
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

L'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) de Brookfield sobre Grifols continua fent parlar. La pressió s'acumula sobre el fons canadenc i la família fundadora, ja que alguns accionistes de la companyia no estarien contents amb l'operació que tracten de fer el laboratori català.

Grifols-A
9,268
  • -2,44%-0,23
  • Max: 9,51
  • Min: 9,23
  • Volume: -
  • MM 200 : 9,34
17:35 20/12/24
Grifols-B
7,130
  • -2,99%-0,22
  • Max: 7,39
  • Min: 7,13
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,36
17:35 20/12/24

Mason Capital Management, que ostenta el 2,1% del capital de Grifols, ha enviat una carta a la direcció de la cotitzada criticant-ne la gestió i la governança corporativa de la companyia, que hauria destruït al voltant d'11,2 euros de valor per a la acció. A més, aquest accionista rellevant també s'hauria mostrat en contra del procés de venda obert amb Brookfield.

En concret, Mason ha demanat al Consell d'Administració de Grifols que dugui a terme diverses mesures per posar remei als conflictes d'interès de la companyia, així com per aconseguir una valoració més gran per a la cotitzada. En concret, aquest accionista demana un procés obert de venda per augmentar el rumorejat preu de 12 euros per acció proposat per Brookfield que "infravalora dràsticament" l'empresa catalana. "Brookfield no és necessària", subratllen.

Per als analistes de Banc Sabadell aquesta notícia és de caràcter negatiu marcat, a causa de la "possibilitat que l'OPA no tiri endavant". "Estem d'acord amb l'opinió de Mason que una valoració d'entre 11 i 12 euros/acció suposaria infravalorar la companyia, atès que aquest nivell està molt per sota de la nostra valoració i la de consens. Tot i això, qualsevol rumor que aquesta operació no tira endavant seria negativa a curt termini per a la cotització", expliquen des de l'entitat catalana.

Aquests estrategs també criden l'atenció sobre la possible escassetat de finançament per a l'operació, ja que diferents informacions assenyalen que Brookfield només podria haver aconseguit "un 50% dels fons necessaris" per a l'OPA.

De tornada a Mason Capital, el fons novaiorquès assenyala que la família fundadora i els directius relacionats amb aquesta tenen el "control de facto" del Consell amb "a penes un 31%" de les accions amb dret a vot (classe A). Segons Mason Capital, el 69% restant "pot solucionar permanentment" els errors del govern corporatiu de Grifols "i, en fer-ho, generar un valor" per a la cotitzada. La majoria dels vots estan en mans dels accionistes independents, que ja han sol·licitat tenir accés al Consell.

"El Consell actual té una trajectòria històrica de mala distribució del capital. Cada gran transacció, és a dir, operacions de més de 1.000 milions d'euros, des del 2014 ha destruït valor, perjudicant els accionistes. Les transaccions es van finançar 100% amb deute, la qual cosa es va traduir en uns 4.500 milions d'euros de deute addicional al balanç de Grifols, mentre que només van aportar 136 milions d'euros d'EBITDA econòmic (corresponent al període de dotze mesos tancat el 30 de setembre del 2024), un múltiple implícit de més de 32 vegades l'EBITDA. En comparació, actualment les accions de Grifols cotitzen al voltant de 8,5 vegades l'EBITDA estimat per al 2025”, detalla aquest fons.

Mason Capital defineix aquestes operacions com a "il·lògiques" i les atribueixen al fet que "hi hagi consellers molt conflictius" al Consell d'Administració de l'empresa. "Els membres més veterans són membres de la família o Tomás Dagá, l'assessor més proper de la família Grifols i soci fundador d'Osborne Clarke España", afegeixen a la seva missiva. Cal assenyalar que ha estat conseller de Grifols des de l'abril de l'any 2000 i va ser vicesecretari del Consell des del maig del 2016 fins al desembre del 2023.

El fons nord-americà destaca que Osborne Clarke Espanya ha estat assessor en 16 operacions de fusions i adquisicions des del 2014, les quals han estat valorades en uns 8.500 milions d'euros. Tot i que no s'ha donat a conèixer l'import exacte dels honoraris relacionats amb els serveis prestats en aquestes operacions, Mason critica les "importants xifres" rebudes per aquesta empresa, especialment per Dagá.

Tot i haver incorregut en conflictes d'interès flagrants i destruir el valor dels accionistes, la família i Tomas Daga podrien estar intentant aprofitar-se d'un consell feble amb la compra de la companyia a un preu deprimit que ells mateixos han causat. No tenen vergonya?", critica Mason Capital.

"La distribució de capital deficient per part d'un consell en situació de conflicte d'interessos és un símptoma de problemes de govern seriosos a Grifols. Tenir un conseller que es beneficia de les mateixes operacions de fusions i adquisicions que han perjudicat substancialment els accionistes deuria preocupar tots els inversors, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i tots els consellers", prossegueix el fons.

Així mateix, Mason Capital creu que resulta "preocupant" que dos membres sense dret a vot del Comitè Independent per a la Transacció, òrgan "suposadament independent" i constituït per avaluar una eventual operació amb Brookfield, "estiguin o hagin estat vinculats a Osborne Clarke España". Mason va sol·licitar al Comitè Independent per a la Transacció la destitució dels membres d'Osborne Clarke en una carta d'agost del 2024.

Aquesta no ha estat la primera carta que Mason remet al Consell d'Administració de la farmacèutica. A finals de setembre, Mason Capital i els fons nord-americans Sachem Head i Flat Footed, representatius del 7,7% del capital de la companyia van enviar una missiva en què sol·licitaven tenir representació al Consell i que es pagui una prima elevada a l'OPA. Aquest grup d'inversors ha seleccionat Paul Herendeen, un executiu de la indústria farmacèutica, perquè actuï com a representant dels seus interessos.

"Grifols no havia cotitzat per sota de 12,0 vegades l'EBITDA als últims deu anys. Mason Capital confia que amb un consell independent i un govern corporatiu adequat, Grifols estarà en condicions de recuperar almenys el seu múltiple de mercat històric més baix, atesa la qualitat dels seus actius. A 12,0 vegades l'EBITDA, Grifols val avui més de 20 euros. Reiterem, per quin motiu vendrien els accionistes a 12 euros per acció?", conclou aquest fons.

Grifols va presentar dijous 7 de novembre passat els resultats corresponents als nou primers mesos del 2024, període durant el qual va registrar un benefici net de 87,95 milions d'euros. La companyia va obtenir pèrdues de 14,22 milions d'euros durant el mateix període comparable del 2023, segons la informació remesa a la CNMV.

contador