Meliá Hotels es dispara: els analistes beneeixen l'acord amb Banc Santander

Santander va adquirir per 300 milions d'euros el 38% de tres hotels de Meliá

Álvaro Estévez
Bolsamania | 20 feb, 2024 16:05 - Actualitzat: 18:04
ep archivo   imagen de melia hotels international
MELIÁ HOTELS INTERNATIONAL - Archivo

L'acord entre Melià i Santander sembla haver agradat als mercats. La cadena hotelera s'ha disparat aquest dimarts i ha tancat amb una alça del 10,95% fins als 6,79 euros aquest dimarts després que es conegués que el banc càntabre, a través del seu instrument Moon GC&P Investments, va comprar per 300 milions el 38,2% de tres hotels de la cotitzada espanyola: Me London (Londres), Gran Meliá Palau d'Isora (Tenerife) i Meliá Cala Galdana (Menorca), que continuaran sent operats per societats del Grup Meliá.

Melia Hotels
7,435
  • 1,64%0,12
  • Max: 7,47
  • Min: 7,19
  • Volume: -
  • MM 200 : 7,05
17:35 20/12/24

Els experts de Bankinter parlen de "bones notícies" per a la companyia dels Escarrer, per a les accions del qual reiteren el consell de compra a un preu objectiu de 6,99 euros. Aquesta valoració reflecteix un potencial alcista del 14% des dels darrers preus de tancament.

Segons els analistes del banc taronja, aquest acord hauria de permetre que Meliá continuï amb el seu procés de despalanquejament. "Concretament, aquests 300 milions permetran reduir el deute financer net de la companyia per sota dels 1.000 milions o 4 vegades la ràtio deute/Ebitda incloent-hi arrendaments", destaquen.

Per part seva, els estrategs de Renta 4 Banc subratllen que aquest acord "es troba dins de la política de rotació d'actius de Meliá" i valoren "favorablement" que la cadena "cedeixi una participació minoritària en aquests hotels en un entorn com l'actual en què es reflecteix adequadament la valoració dels hotels”. "Veiem favorable també que Meliá redueixi el seu endeutament. Calculem que aquesta operació reduirà el múltiple deute net (ex lloguers)/Ebitda el 2024 fins a 1,7 vegades i fins a 4,6 vegades incloent-hi lloguers, uns múltiples propers als del 2019 (1,2 vegades i 4,2 vegades), que creiem que són més adequats”, afegeixen.

"Recordem que Meliá està negociant altres operacions per donar entrada a nous inversors a diversos hotels, a Mèxic i la República Dominicana. Està previst que aquestes operacions reportin una entrada de gairebé 100 milions d'euros addicionals abans de final del 2024 que, igualment, serveixin per enfortir la posició financera del grup”, apunten aquests analistes. Renta 4 té una recomanació de sobreponderar sobre les accions de Meliá, a les quals atorguen un preu objectiu de 7,5 euros i, per tant, un potencial alcista de més del 20%.

Per part seva, Deutsche Bank opta per mostrar-se més caut, encara que creuen que l'acord serà positiu per a l'hotelera espanyola. "Tenint en compte que el London encara té deute, l'efectiu net pagat per Santander a Meliá a l'abril, al tancament de l'operació, hauria de ser d'uns 235 milions d'euros, que s'utilitzaran per reduir el palanquejament financer del grup Meliá, que s'espera que sigui d'uns 1.200 milions d'euros (3,5 vegades deute net/Ebitda) al final de l'exercici fiscal 2023”, apunten.

El banc alemany manté la seva recomanació de neutral sobre la companyia i un preu objectiu de 6,1 euros, valoració que se situa lleugerament per sota dels preus de tancament d'aquest dilluns.

Segons la informació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'operació s'articularà mitjançant la creació de noves participacions socials tipus B de caràcter preferent al si de la filial. Aquesta operació s'emmarca en els objectius estratègics de Meliá, amb què la companyia pretén "mantenir la fortalesa del seu balanç consolidat". La cadena hotelera ha destacat que els tres establiments són “singulars i de reconegut prestigi”, i que, a més, es troben en “ubicacions extraordinàries i amb un estat de conservació i posada en valor òptim”.

A les últimes setmanes, el CEO de Melià, Gabriel Escarrer, va assenyalar que buscava aliances amb inversors per obrir almenys 20 hotels el 2024, alhora que posava la prioritat de la companyia a enfortir el balanç mitjançant la reducció de deute. El conseller delegat de l'hotelera també va explicar que els mercats prioritaris a mitjà termini per a la companyia són a Albània, el Carib i el sud-est asiàtic i va posar la lupa a l'Aràbia Saudita i Dubai com altres mercats en què la companyia està interessada. Els analistes van valorar aquesta declaració d'intencions positivament.

Meliá presentarà els seus resultats del quart trimestre i del conjunt del 2023 a les properes setmanes. Al novembre, l'hotelera va informar d'un benefici de 95,9 milions entre el gener i el setembre, un 82,2% més que el que va aconseguir durant el mateix període comparable anterior. Aleshores, la companyia va subratllar la "tendència positiva" del turisme i la "fortalesa" de les seves destinacions de vacances a Espanya i les principals ciutats europees i esperava una positiva evolució durant els últims tres mesos de l'any "en haver-se allargat la temporada".

contador