Els experts aproven l'aposta d'Iberdrola per l'eòlica marina al Regne Unit

La companyia es va adjudicar dos contractes per subministrar més de 1.000 MW d'energia neta

Álvaro Estévez
Bolsamania | 04 set, 2024 15:56
ep archivo   parque eolico marino east anglia one iberdrola
IBERDROLA - Archivo

Els analistes beneeixen l'aposta d'Iberdrola pel desenvolupament de l'energia eòlica marina. Aquest dimarts, la cotitzada va anunciar que la seva filial al Regne Unit, Scottish Power, havia resultat adjudicatària de dos contractes a la sisena ronda de subhasta de contractes per diferència per part de l'Administració.

Iberdrola
13,050
  • 0,54%0,07
  • Max: 13,08
  • Min: 12,86
  • Volume: -
  • MM 200 : 12,42
17:35 20/12/24

Els contractes que Iberdrola ha aconseguit estan vinculats a la producció dels seus projectes East Anglia, d'eòlica marina. Els contractes inclouen East Anglia Two, que tindrà una capacitat de 963 MW. Aquest nou projecte s'ubicarà a prop d'East Anglia One, que amb 102 turbines produeix energia neta des del 2020 per abastir 630.000 llars britànics. També s'ha adjudicat un nou contracte que cobreix 158 MW d'East Anglia Three. En total, aquest projecte tindrà una capacitat de 1.400 MW, que actualment es troba en construcció i entrarà en producció el 2026, moment en què produirà energia lliure d'emissions per a 1.300.000 llars.

Aránzazu Bueno, estrateg de Banbkinter, reafirma el consell de compra sobre l'energètica espanyola, a la qual atorga un preu objectiu de 14,5 euros. Aquesta valoració dibuixa un potencial alcista de més del 10% per a les accions de Iberdrola. "Al tancament del primer semestre d'aquest any la companyia comptava amb 2.300 MW d'alta mar instal·lats. El 2025 arribarà als 3.000 MW, i el 2026, als 4.800 MW gràcies a importants inversions a tot el món", explica.

Una altra part positiva d'aquesta adjudicació, subratlla Bueno, és que el preu està tancat a mitjà i llarg termini. Aquesta operació, apunta, està “en línia” amb la seva estratègia de canvi cap a un perfil de negoci “amb més visibilitat i menys volàtil”. "D'una banda, la majoria de les inversions a futur es dirigeixen al negoci de xarxes que està subjecte a marcs regulatoris predictibles. D'altra banda, en el negoci de generació està augmentant els contractes a llarg termini (PPAs) per no dependre de la volatilitat dels mercats.i mitjà termini", afegeix aquesta experta.

Per part seva, els analistes de Banc Sabadell parlen d'una notícia "positiva d'impacte limitat", que posa de manifest "la voluntat del Regne Unit de fer atractives les subhastes renovables, a diferència del que va passar el 2023 quan van quedar desertes". La companyia catalana reafirma el consell de sobreponderar i el preu objectiu de 13,63 euros, una estimació que suposa un potencial de revaloració proper al 6% per a l'acció.

"Actualment, Iberdrola compta amb 2.167 MW d'eòlica marina instal·lada a nivell global (5% de la capacitat renovable global i 4% de la capacitat total), dels quals 908 MW se situen al Regne Unit. El pla estratègic fins al 2026 contempla inversions brutes de 15.500 milions d'euros en renovables, dels quals el 28% es destinaran al Regne Unit i el 54% seran a alta mar, afegeixen des de Sabadell.

El consell de Renta 4 Banc no és gaire diferent: sobreponderar, amb un preu objectiu de 13,6 euros. Com Sabadell, l'entitat espanyola subratlla que la notícia és positiva, encara que d'un impacte limitat, ja que aquests projectes d'eòlica marina "suposen aproximadament el 2,4% de la cartera de renovables actual".

Amb tot, aquests dos projectes es tracten de dos projectes d'alta rendibilitat, ja que el preu per MWh podria rondar els 65 euros segons diferents informacions, en un dels principals vectors de creixement del grup al tercer mercat geogràfic a nivell d'EBITDA per a Iberdrola. "Destacant-ne la seva competitivitat al segment, en què és un dels líders a nivell mundial, esperant tenir en operació 4,8 GW el 2026 a nivell global", sentencien.

Fa dues dècades, Iberdrola va ser pionera en energia eòlica terrestre i, ara, també ho és en eòlica marina. Aquesta tecnologia representa un dels vectors de creixement més grans de la companyia.

Entre els projectes més destacats de la companyia, a més d'East Anglia Hub, hi ha Vineyard Wind I, als Estats Units, Saint-Brieuc, a França, i els seus tres parcs en aigües bàltiques: Wikinger, Baltic Eagle i Windanker.

contador