Trump ultima el seu càstig contra els “països manipuladors de divises” a una setmana de la seva cimera amb la Xina
L'administració republicana ultima les seves mesures contra els països les monedes dels quals considera que estan massa barates
- La Xina insisteix que no intervé en el iuan i el devalua per impulsar les exportacions
- En castellano: Trump ultima su castigo contra los “países manipuladores de divisas” a una semana de su cumbre con China
Actualitzat : 13:02
Donald Trump està ultimant els detalls d'una altra de les polèmiques mesures del seu programa polític. El seu gabinet està estudiant les mesures que pot adoptar per penalitzar aquelles nacions que, sota el seu criteri, intervenen en les seves divises per guanyar competitivitat als mercats internacionals. El que Trump ha qualificat en reiterades ocasions d’“injustícia” al comerç internacional.
Segons informa la CNBC el president republicà estaria revisant les lleis de comerç de manera que contemplin la possibilitat que Trump tingui el poder de “bloquejar els futurs contractes federals amb aquests països i pugui tallar el finançament del Govern per a les empreses dels EUA que inverteixin en ells”. Aquestes informacions han escalfat l'ambient de nou amb la Xina, que ha tornat a insistir que no busca abaratir el iuan per obtenir avantatges comercials, a només una setmana de la cimera entre Trump i el president xinès Xi Jinping.
“L'administració republicana ultima les seves mesures contra els països les monedes dels quals considera que estan massa barates”
El gegant asiàtic ha estat la diana de les acusacions de Trump sobre manipulació de divises. De fet, el republicà va prometre, durant la seva campanya electoral, que etiquetaria el país liderat per Xi com a “manipulador de divises” des del dia zero del seu mandat, però, ara com ara, aquest moment no ha arribat. Alemanya o el Japó també han centrat els atacs verbals de l'administració republicana que ha acusat a ambdues nacions de beneficiar-se del preu de l'euro i el ien per guanyar posicions al comerç amb els EUA.
No obstant això, experts en el mercat de les divises apunten al fet que totes aquestes informacions no són més que “xerrameca”, destinada a rebaixar el preu del dòlar mitjançant les declaracions. El mateix Trump i alguns membres del seu gabinet han reconegut al passat que el preu del ‘bitllet verd’ és massa elevat i que és perjudicial per a l'economia del país.
CIMERA AMB LA XINA
La manipulació que la Xina fa del iuan, segons Trump, serà un dels temes que es debatran durant la primera trobada bilateral que el país asiàtic mantindrà amb els EUA al resort de Mar-a-Lago del president nord-americà, la setmana vinent. El republicà ha volgut posar el to del que podrà ser una trobada tensa a través, com no, d'una anotació a la seva xarxa social favorita, Twitter, on ha assegurat que “no tolerarà el massiu dèficit comercial i la pèrdua de llocs de treball”.
La reunió entre Trump i Xi està prevista pel 6 i 7 d'abril i serà la primera vegada que s'entrevisten des de la presa de possessió del republicà el 20 de gener.
Informa 'Reuters' que, al seu tuit, Trump també va assegurar que la molt esperada reunió, que abordarà les diferències sobre Corea del Nord i les ambicions estratègiques de la Xina al Mar de la Xina Meridional, "serà molt difícil”, ha asseverat el president dels EUA.
El viceministre xinès de Relacions Exteriors, Zheng Zeguang, ha reconegut que hi ha un desequilibri comercial, però ha assenyalat que això es deu principalment a diferències en les seves dues estructures econòmiques i ha assenyalat que la Xina té un dèficit comercial als serveis.
"La Xina no busca deliberadament un superàvit comercial, tampoc tenim la intenció de dur a terme una devaluació de la moneda competitiva per estimular les exportacions, no és la nostra política", ha explicat Zheng durant una reunió informativa sobre la reunió de Xi-Trump.