Putin i Xi rebutgen una intervenció militar a Veneçuela

Aposten per "un diàleg polític inclusiu"

Per

Bolsamania | 06 jun, 2019

Els presidents de Rússia i la Xina, Vladímir Putin i Xi Jinping, respectivament, han reiterat aquest dimecres el seu rebuig a una possible intervenció militar a Veneçuela i han advocat per "un diàleg polític inclusiu" per resoldre la crisi política a la nació caribenya.

Putin i Xi han signat una declaració conjunta sobre Veneçuela, al final de la reunió que han mantingut aquest dimecres a Moscou, durant la qual insten "totes les parts" a "promoure la resolució pacífica dels problemes al país a través d'un diàleg polític inclusiu i oposar-se a la intervenció militar".

A més, les han encoratjat igualment a "complir amb la Carta de Nacions Unides, les normes de dret internacional i les relacions intergovernamentals" i, en concret, a "adherir-se al principi de no ingerència als assumptes interns d'altres estats".

Rússia i la Xina són els principals aliats del govern de Nicolás Maduro a l'arena internacional. Li han donat oxigen financer en plena crisi econòmica i mantenen bloquejat el Consell de Seguretat de Nacions Unides -com membres permanents amb dret a veto- enfront de les iniciatives dels Estats Units.

La nació euroasiàtica fins i tot ha enviat dos avions militars amb cent efectius a Caracas, en el marc dels acords bilaterals en matèria de defensa, segons han explicat Rússia i Veneçuela, si bé, els Estats Units ha expressat el seu malestar per la presència de botes russes al país sud-americà.

"Hem parlat extensament sobre els temes de l'actualitat internacional i hem confirmat que les posicions de Rússia i la Xina en temes mundials clau són properes o, com diuen els diplomàtics, coincideixen", ha dit el mateix Putin en roda de premsa, d'acord amb l'agència de notícies Sputnik.

RELACIÓ BILATERAL

Putin ha qualificat de "franca i nodrida" la conversa amb Xi sobre "temes més importants de l'associació estratègica entre Rússia i la Xina". La relació bilateral, ha afirmat, "ha arribat -sense cap exageració- un nivell sense precedents".

En la mateixa línia, Xi ha valorat que els llaços entre Moscou i Pequín han superat la prova del temps. "Pas a pas hem aconseguit portar les nostres relacions al nivell més alt en la Història (...) No hi ha límit per millorar les nostres relacions", ha afirmat.

El president xinès, que es troba a Rússia per una visita d'estat que es desenvoluparà entre el 5 i el 7 de juny amb el motiu del 70è aniversari de l'establiment de les relacions diplomàtiques entre els dos països, ha confiat que la seva estada sigui "fructífera ".

Últimas noticias