La versió de Pyonyang: Kim va fer propostes realistes a Trump
Corea del Nord nega que demanés la retirada total de sancions
El ministre d'Exteriors de Corea del Nord, Ri Yong Ho, ha ressaltat aquest dijous que Pyongyang ha formulat propostes realistes durant la cimera entre el president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, abans d'afegir que la mateixa s'ha saldat sense acord per les excessives demandes de Washington.
Ri ha assenyalat durant una roda de premsa concedida a la capital del Vietnam, Hanoi, que Kim ha inclòs entre les seves propostes el final dels assajos nuclears i el desmantellament del complex nuclear de Yongbyon a canvi d'una retirada parcial de les sancions imposades contra el país.
En aquest sentit, ha manifestat que, si Washington retirés parcialment les sancions, Corea del Nord podria desmantellar de forma permanent tota la producció de material nuclear, incloent-hi el plutoni i l'urani, sota supervisió del país nord-americà.
El ministre d'Exteriors ha recalcat que Pyongyang ha buscat una retirada parcial de les sancions, no de la seva totalitat, després que Trump digués que es va retirar de la taula de negociacions a causa d'aquest últim extrem.
Finalment, Ri ha argumentat que si els dos països superen diversos nivells de mesures de confiança, Pyongyang estarà disposat a seguir endavant amb el procés de desnuclearització.
Hores abans, Trump havia justificat la decisió d'acabar anticipadament la cimera amb Kim perquè es va arribar a la conclusió que "no hi havia res de bo per signar" i el líder nord-coreà insistia en l'aixecament de totes les sancions, una cosa en la qual els Estats Units no podia cedir.
Trump va insistir que la seva cimera d'aquests dos últims dies amb Kim, amb qui va dir de tenir "una molt bona relació", va estar "productiva", però "de vegades cal anar-se'n i aquesta ha estat una d'elles".
Segons ha explicat, hi havia documents preparats per a la signatura però tant ell, com el secretari d'Estat, Mike Pompeo -que ha estat negociant amb Pyongyang i preparant la cimera-, consideraven que qualsevol cosa que se signés no els anava a fer " feliços".
El president nord-americà va explicar que Kim "volia que s'aixequessin les sancions completament" mentre que, encara que estigués compromès a desnuclearitzar la península, volia fer concessions per sota del que els Estats Units considera adequat.
"No estaven disposats a fer tot el que demanàvem", va subratllar, indicant que Kim estava disposat a desmantellar Yongbyong, la seva principal instal·lació nuclear però a canvi de l'aixecament de les sancions.
El mateix líder nord-coreà havia trasllat a la premsa durant la trobada prèvia amb Trump la seva disposició a complir amb el seu compromís de desnuclearitzar la península de Corea, que ja va traslladar al president nord-americà durant la seva primera cimera a Singapur. "Si no estigués disposat a fer això, no seria aquí ara", ha contestat a un periodista que li ha preguntat per això.
"Seguirem treballant i ja veurem què passa", ha confiat, si bé ha indicat que per ara no hi ha prevista una tercera cimera entre els dos encara que, ha afegit, "podria passar aviat o no produir-se en molt temps".
LES CONVERSES CONTINUARAN
Posteriorment, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va revelar que Trump havia comunicat als líders de Corea del Sud i Japó que seguirà mantenint converses amb Corea del Nord per aconseguir la desnuclearització.
Així, Sanders va indicar que Trump havia parlat per telèfon amb el seu homòleg sud-coreà, Moon Jae In, i el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, des de l’Air Force One després d'enlairar des de Vietnam per tornar als Estats Units.
En aquest sentit, l'agència estatal nord-coreana de notícies, KCNA, ha indicat en una peça publicada a primera hora d'aquest divendres que Kim i Trump han decidit continuar amb les seves converses per resoldre els problemes abordats durant la cimera a Hanoi.
L'esmentada agència ha recalcat que els dos líders van mantenir un "constructiu i sincer intercanvi de punts de vista sobre assumptes pràctics per obrir una nova era en la millora de les relacions entre Corea del Nord i els Estats Units".