La inflació PCE dels EUA tanca l'any al 5,8%, màxims des del 1982

La taxa subjacent, seguida per la Fed, avança fins al 4,9%, rècord des del 1983

Per

Bolsamania | 28 gen, 2022

La dada d'inflació PCE dels Estats Units ha tancat el 2021 amb una pujada anual del 5,8% al desembre, una xifra que s'ha situat per sota de les previsions (6,1%), encara que superior al 5,7% registrada novembre, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. D'aquesta manera, l'indicador ha assolit uns nivells no vistos des del 1982.

Pel que fa a l'evolució mensual, ha alentit el ritme d'expansió respecte al mes de novembre, ja que s'ha situat al 0,4% enfront del 0,6% anterior. Els experts calculaven que s'assoliria el 0,5%.

La inflació PCE del mes de desembre reflecteix l'augment dels preus tant als béns com als serveis. Atenent a l'energia, el cost de la qual s'ha incrementat un 29,9%, mentre que els aliments han pujat un 5,7%.

Per això, la taxa subjacent, que exclou els preus de l'energia i l'alimentació i és la mesura preferida de la Reserva Federal (Fed) per calibrar les expectatives d'inflació, s'ha incrementat un 4,9% des del 4,7% anterior i s'ha situat per sobre del 4,8% esperat. Si s'atén l'evolució mensual d'aquesta taxa, va avançar el 0,5%, en línia amb les previsions.

AMB LA FED PREOCUPADA PELS ALTS PREUS

Precisament, aquesta setmana el banc central nord-americà, després del seu Comitè de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), ha anticipat que apujarà els tipus després que s'acabi el tapering al març. Així mateix, els funcionaris estan preocupats davant de les altes taxes dels preus i, per això, han mostrat un to més dur, un gir que no ha caigut bé al mercat.

Jerome Powell, el president de l'organisme, va anunciar que reduiran el balanç de la Fed a un ritme superior respecte a ocasions anteriors, encara que sense detallar com i quan començarà. Això sí, va anticipar que aquest serà un tema de debat a les properes reunions.

Així mateix, aquest divendres s'han donat a conèixer altres dades macroeconòmiques als Estats Units. Un d'ells, l'índex dels ingressos personals dels nord-americans, s'ha situat al 0,3% enfront del 0,5% anterior. Per contra, les despeses han retrocedit un 0,6%, en línia amb el que s'esperava. L'índex dels costos de l'ocupació s'ha incrementat un 1%, percentatge que suposa un alentiment del ritme des de l'1,3% anterior.

Últimas noticias