La inflació PCE dels EUA escala al 6,1% al gener, el ritme més alt des del 1983

La taxa subjacent, que exclou aliments i energia, avança fins al 5,2%

Per

Bolsamania | 25 feb, 2022

La dada d'inflació PCE dels Estats Units al gener ha pujat fins al 6,1% en taxa interanual, una dada que sorprèn el mercat, ja que s'esperava que se situés al 5,5%, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Al mes de desembre, l'indicador va tancar amb una pujada interanual del 5,8%. Això suposa el ritme més gran des del 1983.

Si s'atén l'evolució mensual, els preus han accelerat al ritme de creixement fins al 0,6%, des del 0,5% anterior. Les previsions anticipaven que alentiria la seva evolució fins al 0,3%.

Quant a la taxa subjacent, que exclou els preus dels aliments i l'energia, aquesta s'ha situat al 5,2% interanual, enfront del 4,9% del desembre i el 5,1% previst. Quant a l'evolució mensual, s'han mantingut sense canvis amb un avanç del 0,5%.

Segons l'informe, l'estimació d'ingressos i despeses personals del gener va reflectir la recuperació econòmica contínua i la resposta del Govern a la pandèmia de Covid-19. Les restriccions i les interrupcions durant el primer mes de l'any en les operacions dels establiments en algunes parts del país, alhora que van caure els beneficis socials governamentals.

La inflació PCE és un dels indicadors preferits de la Reserva Federal (Fed) per avaluar la situació de l'economia dels Estats Units. Precisament, a l'últim Comitè del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) van avançar un enduriment de les polítiques.

Després del final del tapering, els funcionaris discutiran l'aprovació de la primera pujada de tipus al proper conclave, mentre segueixen a prop tots els indicadors macroeconòmics.

Aquest dijous es van donar a conèixer les dades de l'evolució del producte interior brut (PIB). Segons les dades de l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç nord-americà, la primera economia mundial va créixer a un ritme del 7% interanual al quart trimestre del 2021, en línia amb les previsions.

Aquesta segona lectura del comportament de l'economia nord-americana confirma la millora respecte al lleu augment del 2,3% del PIB el tercer trimestre.

Últimas noticias