La inflació dels EUA escala al 7,5% al gener, el major increment des del 1982
La taxa subjacent, sense aliments ni energia, escala fins al 6%
L'índex de preus al consum (IPC) dels Estats Units segueix desbocat i arriba al 7,5% al gener en taxa interanual, davant del 7% anterior i el 7,3% previst pels analistes, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del país nord-americà. D'aquesta manera, es converteix en la pujada més important des del febrer del 1982.
Quant a la taxa mensual, s'ha mantingut al 0,6%, sense canvis respecte al desembre. Això sí, aquest increment és més gran del previst, ja que s'havia anticipat una pujada del 0,5%.
L'informe destaca que els augments dels índexs d'aliments, electricitat i vivenda han estat els que han contribuït més a la pujada desestacionalitzada de tots els articles. En concret, la taxa de menjar s'ha incrementat un 0,9% després d'una alça del 0,5% al desembre. Mentrestant, l'índex de l'energia també ha augmentat un 0,9%, atès que l'avenç dels preus de l'electricitat ha compensat el descens de gasolina i gas natural.
Quant a la taxa subjacent, que exclou els aliments i l'energia, s'ha situat al 6%, enfront del 5,5% anterior i també per sobre del 5,9% previst. Si s'atén l'evolució mensual, aquesta ha arribat al 0,6%, sense canvis respecte al desembre. Els analistes estimaven que aquesta dada es quedaria al 0,5%.
MÉS POSSIBILITATS D'UN GIR MÉS DUR DE LA FED
"Alguns analistes creien que la inflació ja havia tocat sostre, però les dades intermensuals d'aquest dijous, amb un augment del 0,6% respecte del 0,4% de consens, suggereixen que encara queda molt per fer abans que la inflació comenci a remetre's", comenta Victoria Scholar, responsable d'inversions d'Interactive Investor. Aquesta analista anticipa que la Reserva Federal (Fed) pot pujar els tipus fins a sis ocasions aquest any. "Atesa la rigidesa del mercat laboral i la solidesa de l'economia subjacent, la Fed ja va darrere de la inflació", sentencia.
Mentre algunes restriccions del costat de l'oferta es comencen a alleujar, el dubte és com el banc central nord-americà amb les seves "limitades eines" podrà "fer front a les pressions del costat de l'oferta de l'energia i el treball".
D'altra banda, Naem Aslam, d'Avatrade, afirma que ara hi ha més possibilitats que la Fed prengui un camí més 'hawkish'. "De fet, el nostre escenari base és que al juliol podríem veure un augment d'un punt percentual en el tipus d'interès. Als operadors de renda variable no els agradarà la xifra d'avui, igual que als operadors d'or, que ja cotitza a la baixa arran d'aquesta notícia", argumenta.
Precisament, després del seu últim Comitè de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), la Fed va anticipar que apujarà els tipus per primera vegada al març. Així mateix, el seu president, Jerome Powell, va anunciar que la reducció del balanç encara serà més ràpida que en comparació amb les ocasions anteriors.
"La inflació més gran i la fortalesa econòmica es reflectiran en les nostres decisions", va explicar el banquer central, que també va insistir que hi ha el risc que la pressió dels preus segueixi sent elevada "per més temps".
Mentrestant, Raphael Bostic, president de la Fed d'Atlanta, ha afirmat aquest dijous a CNBC que “en termes de pujades dels tipus d'interès, ara mateix tinc tres previsions per a aquest any”. "M'inclino una mica per quatre, però haurem de veure com respon l'economia mentre fem els primers passos a la primera part d'aquest any", ha afegit.