Guanys a Wall Street amb el focus en la inflació i la Xina

Els mercats van rebre positivament les actes de la Fed

Per

Bolsamania | 07 jul, 2022

Actualitzat : 16:05

Wall Street inicia la sessió de dijous amb compres que permetran estendre els guanys moderats registrats aquest dimecres en una sessió que va permetre als principals índexs tornar al camí alcista. L'S&P 500 i el Nasdaq Composite encadenen tres jornades consecutives tancant en verd, mentre que el Dow Jones ha aconseguit tancar en positiu en dues de les tres darreres sessions.

Amb tot, el focus dels inversors continua posat en la inflació, després que ahir es publiquessin les actes de la Reserva Federal (Fed), i com avançarà la Covid-19 a Xangai, ja que es tem que un nou confinament sigui imminent.

LA FED MANTÉ EL RUMB

El mercat va rebre positivament la publicació de les actes de l'última reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), un document que ha confirmat el que els inversors ja sabien: el banc central nord-americà seguirà pujant els tipus dinterès de referència a un ritme elevat. Així, la Fed assenyala que “un augment de 50 o 75 punts bàsics probablement seria apropiat a la propera reunió”.

I és que la Fed ha posat èmfasi sobre el fet que el camí que cal seguir continua sent “un adequat enduriment de la política monetària, juntament amb comunicacions clares i efectives”. "Els participants van reconèixer que l'enduriment de la política podria alentir el ritme de creixement econòmic durant un temps, però van considerar que el retorn de la inflació al 2% és fonamental per aconseguir la màxima ocupació de manera sostinguda", van assenyalar els banquers, tot i que van reconèixer que el ritme dels augments de taxes i l'abast del futur enduriment de la política dependran de l'evolució de les perspectives de l'economia”.

Aquesta tarda, al voltant de les 19.00 hores, parlarà el president de la Reserva Federal de Saint Louis, James Bullard, un dels banquers més durs de la Fed. Recentment, Bullard va treure importància al temor que es produeixi una greu recessió, assenyalant que “els indicadors apunten que hi haurà una expansió continuada al llarg del 2022”. També s'espera que comparegui a la mateixa hora Christopher Waller, membre de la Junta de Governadors de la Reserva Federal.

NOUS CONFINAMENTS A LA XINA?

A l'altra banda del globus, els inversors temen que es produeixin nous confinaments massius a Xangai, el centre financer de la Xina, després que la ciutat hagi informat d'un gran augment de casos de coronavirus aquest dijous.

"Diverses zones s'enfronten a brots locals i han sorgit infeccions a nivell comunitari a Xangai", ha reconegut el responsable de salut de la ciutat, Zhao Dandan, que demana "no afluixar" l'estricta política de 'Covid zero' del gegant asiàtic. Tot i que les últimes dades de contagis diaris se situen al nivell dels 300, una xifra insignificant per a una urbs de les dimensions de Xangai, la ciutat ja ha confinat més de 30 edificis.

Els inversors temen que un nou confinament massiu a Xangai provoqui un col·lapse no només dels mercats xinesos, sinó també de la cadena de subministrament global, que es veuria molt afectada si el gegantí port de Xangai es bloquegés.

D'altra banda, Pequín va anunciar aquest dimecres que es convertirà en la primera ciutat que exigirà una pauta de vacunació completa per accedir a alguns llocs públics com biblioteques, cinemes o gimnasos a partir del proper 11 de juliol. La Xina en conjunt ja ha exigit la vacunació a treballadors de més risc, com els que treballen en el transport públic o en feines relacionades amb la cadena de fred, i les últimes dades de vacunació que maneja Reuters indiquen que el 97% de la població adulta de la capital xinesa està immunitzada.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A nivell econòmic, aquest dijous s'ha conegut la dada de les peticions setmanals per desocupació als EUA, que han augmentat fins a 235.000 des de les 231.000 de la setmana anterior, i han empitjorat les previsions del consens, que n'anticipaven 230.000. Es tracta del nivell més alt de sol·licituds des de mitjans de gener.

Des de Pantheon Macroeconomics han assenyalat que, tot i que la tendència de la dada és estable, creuen que “durant les properes setmanes les xifres seran més altes”. Per part seva, els experts d'Oxford Economics, han ressenyat que esperen "que continuï el creixement de l'ocupació, encara que a un ritme moderat, i que més treballadors tornin a la força laboral".

Cal assenyalar que la consultora privada ADP no oferirà el seu tradicional informe sobre el mercat laboral nord-americà fins al 31 d'agost, ja que estan canviant la metodologia amb què es realitza per predir amb més exactitud les dades que comparteix el Departament de Treball dels EUA després les crítiques rebudes en els darrers mesos.

Al pla empresarial, els experts es pregunten si Amazon podria girar-se als 100 dòlars. "És normal que la companyia aconsegueixi rebotar en aquests preus, però podria acabar donant forma a una figura de gir", ha destacat César Nuez, especialista de Bolsamanía.

En altres mercats, el petroli continua caient. El barril West Texas retrocedeix un 0,19%, fins als 98,34 dòlars, mentre que el cru Brent es deixa un 0,17% i s'intercanvia als 100,50 dòlars.

Per la seva banda, l'or repunta un 0,19%, fins als 1.739 dòlars, i l'euro avança lleugerament fins als 1,019 dòlars, buscant allunyar-se de la paritat que ha acaronat durant les últimes jornades.

El bo nord-americà a deu anys puja fins al 2,95% i el bitcoin també avança, un 0,63%, fins als 20.467 dòlars.

Últimas noticias