És "poc probable" que l'impost del 15% a les multinacionals "suposi una gran diferència"
L'acord del G7 que es va acordar durant el cap de setmana, ha rebut adjectius d'"històric" i "revolucionari"
Actualitzat : 10:46
Els ministres de Finances del G7, que agrupa Canadà, Estats Units, Japó, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit han aconseguit aquest dissabte un "històric" acord per fixar les bases de la nova fiscalitat internacional mitjançant la instauració d'un impost mínim universal del 15% per a les grans corporacions.
La realitat és que, malgrat tot la hipèrbole, "els ministres van acordar una declaració imprecisa en la qual es comprometien a discutir les minúcies d'un acord al mes que ve", comenta Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets. A més, amb la proposta d'un nou tipus impositiu mínim global del 15%, "és poc probable que qualsevol acord suposi una gran diferència, atès que Irlanda és l'única economia d'Europa a la qual afectarà aquesta declaració d'intencions, amb els tipus actuals", assenyala.
En canvi, per Naeem Aslam, cap d'anàlisi d'Avatrade, "si es converteix en llei, serà un avanç significatiu en la fiscalitat mundial".
El ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, va confirmar el pacte assolit pels ministres, reunits a Londres i va explicar que busca construir un camp de joc equilibrat per a les empreses globals. "Després d'anys de debat, els ministres de Finances del G7 han arribat a un acord històric per a la reforma del sistema fiscal global perquè s'ajusti a l'era digital global", va destacar Sunak, segons recull la cadena britànica BBC.
Empreses globals com Amazon, Google o Facebook seran les més afectades, ja que ara legalment poden tributar en un país amb condicions fiscals avantatjoses el negoci que generen en altres països. Amb aquest canvi, els països rics busquen evitar una "carrera a la baixa" en les polítiques fiscals.
A més, aquesta norma pretén que les empreses paguin als països on venen els seus productes i serveis i no on declarin els seus beneficis.
REACCIONS
La iniciativa és "per ajustar-se a l'era digital global, però sobretot per garantir que les empreses adients paguin els impostos adequats en els llocs adequats i aquest és un premi enorme per als contribuents britànics", va destacar Sunak, que va qualificar el canvi de "sísmic".
A més, Sunak va destacar que hi ha un compromís perquè el lliurament d'informació climàtica sigui obligatòria que inclou "mesures per emprendre els procediments per als crims mediambientals". La secretària del Tresor dels Estats Units ha destacat per la seva banda que "aquesta taxa mínima global posa fi a la carrera baixista de l'impost de societats i garanteix justícia per a la classe mitjana i als treballadors dels Estats Units i de tot el món".
Mentrestant, el ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, s'ha felicitat per l'acord, una "revolució fiscal" que podria servir de base per aconseguir "un acord de més envergadura" entre els països integrants del G20.
"Els set països industrialitzats més importants van donar suport al concepte d'imposició mínima per a les empreses", va destacar Scholz en declaracions a l'agència de notícies DPA. "És una molt bona notícia per a la justícia fiscal i la solidaritat, i una mala notícia per als paradisos fiscals de tot el món", va reblar.
El comissari d'Economia de la UE, Paolo Gentiloni, va valorar també el "gran pas (...) cap a un acord global sense precedents per a una reforma fiscal" i va assegurar que la UE "contribuirà activament perquè passi" a Venècia, on tenen previst reunir-se al juliol els ministres de Finances i directors de bancs centrals del G20.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va donar la "benvinguda" a aquesta "notícia positiva" en pro de la "modernització i la cooperació internacional sobre la fiscalitat empresarial". "Un gran pas endavant cap a la justícia i el tracte just", va reblar.