El Suprem dels EUA dona a Trump immunitat parcial pels seus actes com a president

Segons Biden, la sentència "constitueix un precedent perillós"

Per

Bolsamania | 02 jul, 2024

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha dictaminat que l'expresident Donald Trump té una certa immunitat penal pels actes realitzats en l'exercici del càrrec. D'aquesta manera s'anul·la la decisió judicial que rebutjava la petició d'immunitat del líder republicà davant la justícia federal pel seu intent de revertir la derrota electoral del 2020 i instigar l'assalt al Capitoli el 2021.

"Concloem que sota la nostra estructura constitucional de poders separats, la naturalesa del poder presidencial requereix que l'expresident tingui certa immunitat d'enjudiciament penal per actes oficials durant el mandat", ha escrit el president del tribunal, John Roberts.

La decisió del Tribunal Suprem ha tirat endavant per una votació 6-3, sis jutges conservadors enfront de tres liberals. Precisament, aquestes magistrades progressistes han mostrat el seu desacord davant de la "por de la democràcia".

Tot i això, i encara que el cas serà tornat als tribunals inferiors per a una nova revisió, amb aquesta sentència Trump ha aconseguit que el judici penal que enfronta a Washington pel seu intent de revertir les eleccions del 2020 no se celebrarà abans dels comicis presidencials del proper mes de novembre.

El magnat ha celebrat la decisió judicial com una “gran victòria”. "Aquesta és una gran victòria per a la nostra democràcia i la nostra Constitució, estic orgullós de ser nord-americà!", ha escrit l'expresident a la seva xarxa social Truth Social.

Per part seva, el president Joe Biden, ha mostrat la seva preocupació davant el que considera "un precedent perillós". "Ara, el poble nord-americà ha de fer allò que el Tribunal Suprem hauria d'haver fet. El poble nord-americà ha d'emetre un judici sobre el comportament de Donald Trump", ha dit en declaracions des de la Casa Blanca.

La sentència arriba uns mesos abans de les eleccions presidencials del novembre en què Trump aspira a tornar a la Casa Blanca i uns dies després d'un debat televisiu que ha sembrat dubtes sobre l'estat de forma de l'actual president, Joe Biden.

Últimas noticias