Pallete inaugura amb O2 i Virgin un nou ball de fusions de les 450 'telecos' europees
El president de Telefónica "gaudeix" de la major operació corporativa de l'operadora
“No caben 450 operadors”. El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, responia així aquest dijous a la pregunta de com veu el mercat europeu, i si la fusió entre O2 i el negoci britànic de Liberty Group (Virgin Media) ha tornat a obrir el ball de fusions entre operadors del continent.
“Al Regne Unit no s'ha fet cap operació com aquesta des de fa cinc anys”, va ressaltar Álvarez Pallete durant aquesta mateixa roda de premsa, en la qual va destacar que també és la major operació corporativa des de principis d'any i la més rellevant que ha realitzat fins ara Telefónica, amb una fusió valorada en 38.000 milions d'euros. “Deixeu-nos que en gaudim”, va instar.
Una necessitat de gaudi que arriba enmig de l'apatia, de moment, dels inversors, perquè Telefónica només va repuntar aquest dijous un 0,07% i el títol es manté a l'entorn dels 4,3 euros. Pallete es va mostrar confiat que l'operació “es reflectirà en la cotització de l'acció” perquè, a més de l'operació corporativa, l'operadora va reiterar que manté el dividend previst per a enguany, encara que canvia la seva estructura obrint l'opció del pagament en accions.
CONTROL DE COMPETÈNCIA
Quant a l'operació en si, canvia l'escenari de les ‘telecos’ al Regne Unit i a escala europea, en ple Brexit. Encara queden molts detalls pendents; per exemple, amb quines marques operarà la nova societat després de la fusió, que no estarà llesta fins a 2021. Entre d'altres motius, perquè han d'aconseguir el vistiplau de les autoritats de Competència. Pallete confia que s'aprovi sense condicions i que no passarà com amb l'anterior intent de desinversió d'O2, la venda al grup hongkonés Hutchison, bloquejada per la UE perquè limitava les opcions dels consumidors a l'hora de tenir operadors per triar.
Noticia relacionada
Telefónica vuelve a la fórmula del dividendo en acciones para proteger su liquidezDe fet, aquesta és la clau d'una reobertura del ball de fusions. Les grans companyies, com Telefónica, són proclius a un escenari amb menys jugadors, i més en un entorn (com passa a Espanya) on hi ha una creixent competència de petits operadors 'low cost'.
Fa quatre anys, la comissària de Competència de la UE, Margrethe Vestager, va bloquejar l'operació de venda d'O2 perquè deixava el Regne Unit amb dos grans operadors. A Espanya, per exemple, no es dóna aquest escenari, amb tres multinacionals com Telefónica, Orange, Vodafone; a més de MásMóvil i els petits operador sense xarxa pròpia.
De moment, no sembla que hi hagi d'haver un gran moviment entre les grans. Però fins fa una setmana tampoc semblava que Telefónica s'hagués de fusionar amb Virgin Media al Regne Unit, sinó que els seus esforços estaven únicament centrats en el replegament d'Amèrica Llatina. En el cas de l'aliança amb Liberty, va començar a preparar-se a l'estiu, just quan Telefónica vivia un dels últims enfonsaments a la borsa. Les negociacions es van intensificar al novembre, i s'han segellat amb discreció en plena quarantena, sense reunions físiques des de març, una prova que les fusions es dissenyen en silenci.