Fortes caigudes de la banca després de filtrar-se operacions per evitar la llei de blanqueig

Sabadell és l'entitat espanyola amb pèrdues més fortes a l'inici de la sessió del dilluns, més d'un 7%

Per

Bolsamania | 21 set, 2020

Actualitzat : 16:38

Nova filtració que posa en dubte l'operativa d'algunes de les grans entitats financeres i nova reculada en borsa dels bancs espanyols. En el seu cas, les caigudes a l'inici de la sessió del dilluns han arribat a fregar el 3% en el cas de Bankia i Bankinter; i el 5%, per a CaixaBank, Santander i BBVA. La pitjor part se l'emporta Sabadell, que perdia més d'un 7% i ara ha aconseguit atenuar la caiguda ald 3,9%.

En aquest cas, la filtració es tracta d'una recerca duta a terme pel Consorci Internacional de Periodistes de Recerca (ICIJ) i denominada 'FinCEN Files'. Segons aquesta algunes de les grans entitats financeres, com a HSBC, Deutsche Bank, JP Morgan o Barclays haurien realitzat operatives sortejant les lleis de blanqueig de capitals.

Aquesta recerca s'ha dut a terme amb documents relatius a la Xarxa de Control de Delictes Financers del Departament del Tresor dels EUA. Segons aquesta, les operacions sospitoses haurien arribat als 2 bilions de dòlars entre els anys 2011 i 2017.

A Espanya, a més, la reculada generalitzada de la banca (el conjunt del sector europeu cau més d'un 4%) arriba només una jornada borsària després de confirmar-se la fusió de CaixaBank i Bankia. En el cas d'altres entitats espanyoles, com Liberbank i Unicaja, les caigudes a mitja sessió del dilluns superen el 7% i el 5%, respectivament.

L'OPERATIVA

La filtració posa en relleu que aquestes grans entitats portarien anys operant al marge de les normatives de lluita contra el blanqueig de capitals, a través d'operacions en paradisos fiscals com les Illes Verges britàniques, Xipre o Hong Kong, entre altres països.

Les entitats, segons els citats documents, efectuaven transaccions cap a comptes registrats en aquests estats considerats paradís fiscal, sense identificar a les parts implicades en aquesta operativa.

Per exemple, segons la televisió britànica BBC, JP Morgan hauria permès que una societat traspassés més de 1.000 milions de dòlars al compte d'un ciutadà, en aquest moment sense identificar, que va resultar que figurava a la llista dels més buscats per l'FBI.

Últimas noticias