Les xarxes socials tindran una hora per esborrar contingut terrorista

La Comissió Europea prepara una normativa que afectarà Facebook i Twitter

Per

Bolsamania | 20 ago, 2018

La Comissió Europea planeja una normativa en la qual obligarà les xarxes socials a identificar i eliminar contingut que suposi propaganda terrorista o violència extremista. Amb això, companyies com Facebook, Twitter, Instagram o Youtube hauran d’esborrar aquest contingut en un temps màxim d'una hora, en cas contrari podrien enfrontar-se a multes. Fins ara aquest acte era voluntari.

L'esborrany en el qual s'inclouran aquestes noves mesures es publicarà el setembre, segons informa el Financial Times, una vegada que la Comissió Europea hagi decidit ser més estricta amb les plataformes d'internet. Des de Brussel·les asseguren que "no han vist suficients progressos" en l'eliminació del material terrorista, de manera que "prendran mesures més enèrgiques per protegir millor els ciutadans". "No ens podem permetre relaxar-nos o tornar-nos complaents davant d'un fenomen tan ombrívol i destructiu", afegeixen en declaracions al diari.

Des de Brussel·les asseguren que "no han vist suficients progressos" en l'eliminació del material terrorista

Tot i que els detalls de la regulació encara s'estan elaborant, aquesta nova normativa suposarà la primera vegada que la UE apunta explícitament al maneig de contingut il·legal per part de les companyies tecnològiques. Fins ara, Brussel·les havia afavorit l'autoregulació de les xarxes socials, que no són considerades legalment responsables del material que s’hi publica.

Julian King, comissari europeu de Seguretat, ha explicat al Financial Times que el projecte, que ha de ser aprovat pel Parlament Europeu i la majoria dels estats membres de la UE per entrar en vigor, ajudarà a crear seguretat jurídica per a les plataformes i s'aplicarà a tots els llocs web, independentment de la seva mida. La repressió de Brussel·les contra l'activitat extremista es produeix després dels atacs terroristes a Londres, París i Berlín durant els últims dos anys.

"La diferència en grandària i recursos vol dir que les plataformes tenen diferents capacitats per actuar contra el contingut terrorista i les seves polítiques per fer-ho no sempre són transparents. Tot això porta que aquest contingut continuï proliferant a través d'Internet, reapareixent una vegada que s'elimina i s'estén d'una plataforma a una altra", afirma King.

Per la seva banda, les companyies implicades defensen la seva autoregulació. Google assegura que més del 90% del material terrorista eliminat de YouTube es va fer automàticament i que la meitat dels vídeos tenen menys de 10 reproduccions. Mentrestant, Facebook ha dit que havia eliminat la gran majoria dels 1,9 milions de contingut d'Isis i al-Qaida que es van detectar durant els primers tres mesos d'aquest any.

Últimas noticias