La UNED adjudica a Cellnex un projecte d'eficiència energètica
La idea es basarà en tecnologia IoT i Intel·ligència Artificial
Actualitzat : 18:38
La UNED ha adjudicat a Cellnex un projecte per optimitzar l'eficiència energètica de les instal·lacions de climatització i il·luminació dels seus campus universitaris mitjançant la tecnologia d'Internet de les Coses (IoT per les sigles en anglès).
L'objectiu és reduir i optimitzar els consums energètics especialment quan els espais estan buits, mantenint condicions de preconfort que, alhora, evitin sobrecostos per la reducció o elevació de les temperatures dels espais en períodes de no ocupació i també diferències massa dràstiques entre espais ocupats i no ocupats que afectin el seu manteniment òptim.
S'estima que la millora de l'eficiència energètica pugui suposar almenys un 15% al conjunt dels edificis de la UNED.
Per aconseguir aquest objectiu, Cellnex utilitzarà tecnologies IoT, instal·lant sensors que permetran recollir, transmetre i monitoritzar dades, fonamentalment relacionades amb la detecció d'ocupació, temperatures i lluminositat.
La companyia també implantarà un nou mòdul al Sistema d'Informació de la UNED que serà l'encarregat d'analitzar, mitjançant l'ús d'algorismes d'intel·ligència artificial, la informació facilitada pels sensors i donarà les ordres als actuadors sobre els sistemes d'il·luminació i climatització. A la implantació d'aquest mòdul, Cellnex comptarà amb la col·laboració de l'enginyeria Vatecno.
El conjunt del sistema implantat per Cellnex: els sensors, la connectivitat en temps real, els actuadors i el mòdul d'eficiència energètica permetrà a la UNED dotar d'intel·ligència els edificis seguint els criteris de la Unió Europea quant a la digitalització.
Així mateix, li permetrà avançar en la configuració d'un Sistema d'Informació integral, que també podrà optimitzar l'eficiència energètica de les instal·lacions.