HTC, suspesa de cotització: rumors de compra de Google (Alphabet)

El fabricant taiwanès HTC està suspès de cotització a la Borsa de Taiwan davant la possible compra d’Alphabet, la matriu de Google

Per

Bolsamania | 20 set, 2017

Les accions de la companyia taiwanesa de telèfons intel·ligents HTC han estat suspeses de cotització a la Borsa de Taipei davant les especulacions d'una operació corporativa. Alphabet, el grup d'empreses que agrupa els negocis de Google, ha estat assenyalat per la premsa xinesa com el principal interessat en comprar la companyia.

HTC ja no és la que era. El fabricant taiwanès ha passat d'estar a les posicions més altes del rànquing de vendes de smartphones amb quotes de l'11% a cedir terreny fins una mica menys del 2% de la quota de mercat en poc més de cinc anys. El seu moment més dolç el va viure, precisament, amb Google quan va ser un dels fabricants de capçalera del programa Nexus, la línia de mòbils i tauletes per Android que controlava el buscador.

No obstant això, aquella relació va acabar i HTC no ha aixecat cap. La manca de confiança dels clients també s'ha vist també reflectida en els moviments dels inversors. El valor de la companyia s'ha reduït en un 95% durant els sis últims exercicis. Després de la sortida del fundador Peter Chou, Cher Wang ha estat l'encarregada de rellançar l'empresa i la seva primera gran decisió va tirar per terra l'aposta més forta de HTC dels últims anys.

La Borsa de Taiwan ha anunciat la suspensió de la negociació de les accions d'HTC a partir del dijous 21 de setembre de 2017, a l'espera que la companyia subministri més informació.

LA HISTÒRIA D'UN GEGANT CAIGUT

2011 va ser el gran any de HTC en fregar el 9% de quota de mercat mundial de smartphones

2011 va ser el seu gran any en fregar el 9% de quota de mercat mundial de smartphones. Des d'aquell punt la caiguda va ser imparable, decreixent a menys d'un 2% cinc anys després. El desenvolupament del mercat de smartphones va acabar per deixar la companyia en terra de ningú i sense un target al qual arribar. D'una banda, Samsung i Apple s'han convertit en els líders tecnològics, els seus dispositius són considerats d''alta' i 'molt alta' gamma i es venen a preus alts. Enfront d'ells, companyies com HTC oferien al començament d'aquesta dècada dispositius de qualitat i alta gamma a preus una mica més competitius. L'arribada al mercat de fabricants com ZTE, Lenovo, Huawei o Xiamoi ha obert la porta a la 'gamma alta de baix cost’ contra la qual la companyia taiwanesa no va poder lluitar.

"El mercat dels dispositius d'Android té una competència ferotge. Apple i Samsung l'hi han posat molt difícil a HTC per seguir al mercat de smartphones d'alta gamma, i els fabricants xinesos han complicat per a HTC els segments baix i mitjà del mercat", explica Ramon Llamas, responsable d'investigació de smartphones d'IDC.

SENSE RUMB

Durant els últims anys, HTC ha pres diferents rumbs i estratègies que, en cap cas, han aconseguit assolir els objectius de retornar la companyia a una posició rellevant dins el mercat. Després de la sortida del fundador Peter Chou, Cher Wang ha estat l'encarregada de rellançar l'empresa i la seva primera gran decisió va tirar per terra l'aposta més forta de HTC dels últims anys.

La companyia va confirmar la creació d'una filial especialitzada en realitat virtual que assumiria tot el projecte Vive

El valor de la companyia s'ha reduït en un 95% durant els sis últims exercicis. La gran esperança de futur és HTC Vive. El fabricant taiwanès ha apostat fort per la realitat virtual i compta amb un dispositiu capaç de lluitar en prestacions amb les ulleres de Sony o les Oculus de Facebook que compten també amb el suport de Samsung. Tal és l'esperança en aquesta tecnologia que la companyia va confirmar recentment la creació d'una filial especialitzada en realitat virtual que assumiria tot el projecte Vive. Ja en aquell moment es va entendre que la divisió era una maniobra per flexibilitzar l'entrada de socis i inversors externs en el futur, cosa que podria estar al caure. Els rumors de compra per part de Google quadren dins del que s'esperava al mercat, tot i que quedaria per saber si Alphabet comprari la companyia al complet o amb les parts que li interessin, com Vive. Una cosa similar a la decisió presa per Yahoo! per vendre la gran part de la companyia a Verizon.

Últimas noticias