Canviar de companyia de telèfon, un malson per a una de cada quatre llars
El sector de les telecomunicacions és el que més portabilitats va registrar el 2017, seguit del de l'electricitat i el del gas natural
Les portabilitats per canviar de companyia de telèfon o Internet fix són un autèntic malson per a una de cada quatre llars. Així ho confirma la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que acaba de presentar l'últim Panell de Llars amb les dades de 2017, que revela, a més, que el sector de les telecomunicacions és el que més canvis de companyies va registrar el passat any, seguit del de l'electricitat i el del gas natural.
Sobre com va ser el procés de canvi de companyia, la CNMC assenyala que els usuaris consultats van assegurar que va ser una mica més complicat canviar-se de companyia elèctrica o de gas del que ho era el 2016. Encara que els grans problemes van sorgir en els canvis de companyia telefònica. Hi va haver més clients que van trobar difícil fer portabilitats en aquest sector que al de serveis energètics, de manera que "aproximadament un 24% dels que es van canviar de companyia de banda ampla fixa i/o de telefonia fixa ha declarat que el canvi va ser difícil o molt difícil", assenyala el Panell.
Un 25% es va canviar de companyia per la insatisfacció amb la qualitat del servei d'Internet
Tot i que la raó, en molts casos i malgrat les dificultats, bé mereixia aquests mals de cap. I és que la majoria dels clients han reconegut que l'objectiu era contractar un servei més barat per estalviar a final de mes. En el cas del sector de les telecomunicacions, 6 de cada 10 clients van justificar el canvi de companyia de telèfon fix per aquest motiu, mentre que entre els que van canviar d'operador d'Internet fix un de cada cinc han assegurat que van optar per la portabilitat per augmentar la velocitat de la connexió i un 25% ha assenyalat que va ser per la insatisfacció amb la qualitat del servei que tenia.
Per la seva banda, abaratir la factura va ser la raó per la qual gairebé 8 de cada 10 clients van optar per canviar de subministrador d'electricitat el 2017, mentre que 3 de cada 10 clients de gas natural van canviar de proveïdor per beneficiar-se d'una oferta conjunta de gas i electricitat.
El contrapunt són aquells que van decidir romandre 'fidels' a la seva companyia. Segons la CNMC, més del 40% dels clients d'electricitat i gas natural van seguir amb les seves companyies durant l'últim any en considerar que les ofertes d'altres subministradors no els anaven a suposar un important estalvi a la factura. En el cas de les 'telecos', 1 de cada 4 clients estaven contents amb el seu proveïdor (ja sigui amb la tarifa o amb la qualitat del servei i l'atenció al client), per la qual cosa van optar per romandre-hi i no canviar-se.
Tot i que no cal oblidar aquells que no es van canviar perquè no podien. El percentatge de llars que ha declarat tenir clàusules de permanència als contractes es va mantenir estable l'any passat, de manera que en el cas de la llum i el gas va rondar al 8% mentre que a les telecomunicacions, un 28,5% de llars ha assegurat tenir una clàusula de permanència vigent que, en incomplir-la, li suposaria una sanció econòmica.
Tal com va passar el 2016, els clients que més van canviar de companyia al passat exercici van ser els del sector de les telecomunicacions, concretament els de la telefonia mòbil, amb gairebé un 13%, enfront d'un 7,7% dels clients d'electricitat i un 6,9% dels de gas natural.