Trump suspèn els vols des d'Europa als EUA durant 30 dies pel virus

La mesura entrarà en vigor a partir d'aquest divendres i no afecta el Regne Unit

Per

Bolsamania | 12 mar, 2020

Donald Trump va anunciar aquest dimecres la decisió de suspendre tots els vols des d'Europa als EUA durant un període de trenta dies, una mesura extraordinària que entrarà en vigor a partir de la mitjanit del divendres. Aquest moviment forma part part dels nous esforços que està fent el seu Govern per frenar l'expansió de l'epidèmia de coronavirus.

“Aquest és l'esforç més enèrgic per afrontar amb un virus de la història moderna i tinc confiança que reduirem l'amenaça als nostres ciutadans”, va dir Trump en un missatge a la nació hores després que l'Organització Mundial de la Salut declarés la pandèmia pel nou coronavirus.

Durant el seu discurs, Trump no ha especificat quins països estan inclosos en la mesura o a qui afecta. Així, posteriorment, la Casa Blanca ha precisat que les restriccions als viatges s'apliquen "als estrangers que hagin estat als 26 països que tenen acords de fronteres obertes en els últims 14 dies", al·ludint a l'Espai Schengen, segons un missatge publicat en la xarxa social Twitter.

En aquests moments, els Estats Schengen són, a més d'Espanya, Alemanya, Àustria, Bèlgica Dinamarca, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, República Eslovaca, Suècia i Suïssa. El Regne Unit queda exclòs d'aquesta decisió.

Les persones que estan exemptes d'aquestes restriccions, com ara els ciutadans estatunidencs, seran traslladats a aeroports "limitats" on puguin realitzar-se controls, ha especificat la Casa Blanca.

En aquest sentit s'ha expressat també el Departament de Seguretat Nacional estatunidenca, que ha traslladat en un comunicat la mateixa informació que la Casa Blanca, i ha insistit que "no s'aplica als residents estatunidencs legals permanents (en general), als familiars directes de ciutadans estatunidencs i d'altres persones identificades" a la proclamació presidencial.

El secretari interí del Departament de Seguretat Nacional, Txad Wolf, ha assenyalat que Trump pren aquestes mesures "per mantenir als nord-americans fora de perill i salvar vides nord-americanes", al mateix temps que ha celebrat aquesta decisió "difícil però necessària".

"Si bé aquestes noves restriccions de viatge perjudicaran alguns viatgers, aquesta acció decisiva és necessària per protegir al públic estatunidenc d'una major exposició al coronavirus potencialment mortal", ha reblat Wolf.

Finalment, hores després, Trump ha expressat mitjançant la citada xarxa social que "és molt important" que tots els països i empreses sàpiguen que el comerç "no es veurà afectat de cap manera per la restricció". "La restricció deté a les persones, no als béns", ha asseverat.

AJUDA ECONÒMICA D'"EMERGÈNCIA"

D'altra banda, el president estatunidenc ha especificat que proporcionarà ajuda econòmica d'emergència als americans afectats pel coronavirus.

Per assegurar que els treballadors americans que estan afectats pel virus poden quedar-se a casa sense por a les dificultats financeres, declara que "aviat duré a terme una acció d'emergència, que no té precedents, per proporcionar una ajuda financera", ha precisat Trump, al mateix temps que ha matisat que està dirigida a treballadors que "estan malalts, en quarantena o tenint cura d'altres pel coronavirus". "Demanaré a la Cambra de Representants iniciar una acció legislativa per a estendre aquesta ajuda", ha asseverat.

Així mateix, ha insistit que la situació derivada del coronavirus, originat a la Xina, "no és una crisi financera". "Només és un moment temporal del temps que vencerem com a nació i com a món", ha abundat.

MESURES ADDICIONALS

Trump també ha anunciat mesures addicionals, algunes de les quals ja s'havien donat a conèixer amb anterioritat, com proporcionar capital i liquiditat a les empreses amb plantilla afectada pel nou coronavirus i destinar préstecs econòmics als estats i territoris estatunidencs afectats.

"Aquests préstecs d'interès baix ajudaran les petites empreses a superar les interrupcions temporals causades pel virus", ha apuntat.

"Estic segur que prenent aquestes mesures reduirem significativament l'amenaça als nostres ciutadans i finalment vencerem aquest virus", ha assenyalat.

Finalment, el mandatari ha volgut traslladar un missatge d'ànim i tranquil·litat a la població. "El virus no té cap oportunitat contra nosaltres", ha assegurat. "Cap país està més preparat que els Estats Units. Anem tots a l'una, com a nació i com a país. Els Estats Units sempre està preparat per als reptes", ha conclòs.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat aquest dimecres que, després dels elevats casos de contagi del nou coronavirus, s'ha passat a classificar el brot com una pandèmia. A nivell global, els casos confirmats sobrepassen els 126.000 i les morts se situen en més de 4.600, segons les dades oficials recopilades per la Universitat Johns Hopkins. Als Estats Units, hi ha més de 1.300 afectats i 30 víctimes mortals.

Últimas noticias