Retards en les vacunes: què passa si es posposa la segona dosi?
L'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA diu que els temps han de ser exactes
El retard de les cites per a la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna està generant molts dubtes ja que, segons la farmacèutica, s'han d'administrar als 21 dies de la primera. No obstant això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que es pot retardar en casos de problemes d'abastament.
Madrid és una de les comunitats en què s'està produint aquest retard amb les segones dosis i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha afirmat que el subministrament n'està garantida i que la demora no superarà els 42 dies, el termini màxim que dona tant l'OMS com l'Agència Europea del Medicament (EMA).
A aquest problema de subministrament s'afegeix, segons recull Europa Press, que un 20% dels madrilenys rebutja o posposa la cita de la segona dosi en coincidir-les amb el període de vacances en què es troben fora de la Comunitat.
QUÈ PASSA SI LA SEGONA DOSI ME LA POSEN PASSATS ELS 21 DIES?
L'interval de temps dels 21 als 42 dies és el que s'ha dut a terme durant els assajos clínics en calcular l'eficàcia encara que la majoria dels participants (93,1%) la segona dosi la van rebre en complir entre 19 i 23 dies de la primera, per això aquest és el període recomanat, segons recull Newtral.
Pel que fa a la vacuna Moderna, la segona dosi s'ha d'administrar als 28 dies de la primera, però també pot ampliar-se a 42 dies, com ja recollia l'OMS al gener. Pel que fa a AstraZeneca, les dues dosis s'han d'administrar en un període de quatre i 12 setmanes, segons l'EMA. No obstant això, a Espanya, Sanitat ho ha ampliat fins a les 16 setmanes.
De moment, no hi ha dades sobre l'eficàcia de la vacuna de Pfizer si es subministra la segona dosi en un termini superior als 42 dies.
No obstant això i malgrat els períodes establerts per l'EMA i l'OMS, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) diu que els temps han de ser exactes: 21 dies en el cas de Pfizer i 28 dies per Moderna.
L'EFICÀCIA EN BAIXA?
Si la segona dosi es porta a terme entre el període establert (21-42 dies) la vacuna de Pfizer mostra una protecció del 95%. En el cas de Moderna, és del 93,6% i Astrazeneca manté la seva immunogenicitat de la primera dosi almenys durant 90 dies.
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), estableix que la Pfizer pot subministrar-se entre els 21 i 28 dies després de la primera sense que s'alteri el grau d'eficàcia. Si sobrepassa el temps recomanat "la protecció conferida per la primera dosi és de curta durada en comparació a la que s'obté després de dues dosis".
Per això, si es produeix un retard ha de ser d'el menor temps possible: "es considera que l'impacte de retardar la segona dosi d'aquesta vacuna enfront de la COVID-19 per un període de temps curt no disminuirà la protecció que s'assoleixi. Un retard d'una setmana, que pot ser necessari per motius de logística, de les condicions de la persona que rebrà la vacuna, o d'ajustos a l'activitat assistencial, no s'espera que tingui impacte en l'eficàcia de la vacunació", indica l'AEMPS.
El president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, Amós García Rojas s'indica a Newtral que "els que han rebut una dosi no podem considerar-les ben protegides de la variant delta, que és molt contagiosa". Una variant que segons diversos experts, a finals d'agost suposarà el 90% dels casos.
QUÈ FAS SI ET CONTAGIES ENTRE LA PRIMERA I LA SEGONA DOSI?
Segons indica Sanitat a la seva web i recull Newtral, si la persona que es contagia entre dosi és major de 65 anys s'ha d'esperar que es recuperi i acabi l'aïllament. Després d'això, se li administrarà la segona vacuna sempre que el temps transcorregut sigui de 21 o més dies.
Per contra, si la persona és menor de 65, s'ha d'esperar sis mesos per completar la pauta de vacunació amb la segona dosi.