Oxford Economics creu a la UE: "Complirà l'objectiu de vacunació a finals de juny"
Espera que el desplegament de vacunes segueixi cobrant força durant els propers mesos
Actualitzat : 10:38
La Unió Europea (UE) va avançar la setmana passada el seu objectiu de tenir el 70% de la població vacunada contra la Covid-19 de setembre a juliol, i els experts d'Oxford Economics estan d'acord amb aquesta predicció i fins i tot són lleugerament més optimistes.
"Estimem que els països de la UE estan ben encaminats per assolir l'objectiu de vacunar el 70% dels adults abans del final de l'estiu. De fet, el ritme actual s'ajusta al nostre escenari d''augment de l'oferta', segons el qual la UE complirà el seu objectiu a finals de juny, tres setmanes abans que en la nostra hipòtesi de referència", expliquen en un informe.
"El subministrament de vacunes està ara ben diversificat i, per tant, és menys susceptible de patir interrupcions"
Oxford reconeix que el desplegament de vacunes a la UE seguirà cobrant força durant els pròxims mesos "després dels resultats mediocres del primer trimestre". Així, remarca que les limitacions de subministrament s'han resolt en gran mesura gràcies a l'augment de la capacitat de producció. "El subministrament està ara ben diversificat i, per tant, és menys susceptible de patir interrupcions. A més, les millores logístiques permetran augmentar les taxes de vacunació diàries", anticipa.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va fer aquest anunci del canvi en les previsions de vacunació europees a finals de la setmana passada, en una roda de premsa al costat del conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla. Von der Leyen va comunicar també que Europa està negociant amb la farmacèutica un nou contracte per adquirir 1.800 milions de dosis addicionals de la vacuna contra la Covid-19.
"ELS RISCOS SEGUEIXEN SENT TANGIBLES"
Davant d'aquest panorama, aquests economistes reconeixen que es redueixen els riscos sobre les perspectives de creixement d'aquest any per a Europa, tot i que avisen que aquests "segueixen sent tangibles".
"Les taxes d'infecció estan disminuint a tota la UE, però continuen sent elevades, ja que les variants més contagioses s'han imposat, cosa que podria retardar la reobertura. Tot i així, les nostres projeccions donen suport la nostra opinió d'una reobertura gradual a partir del segon trimestre", expliquen.
Oxford Economics afegeix que la carrera per salvar la temporada turística d'estiu, un component crucial de l'activitat econòmica per als estats del Sud, està cada vegada més atapeïda. "A mesura que el ritme de vacunació s'acceleri, esperem que les diferències entre països s'accentuïn, sobretot si les reticències a les vacunació limiten l'acceptació", indica.
Finalment, aquests analistes conclouen que, tot i que el turisme millori notablement respecte a l'any passat, "no s'acostarà als nivells anteriors a la pandèmia. Una estratègia de reobertura més cautelosa similar a la de Regne Unit representa un clar risc. A més, esperem que el sector dels viatges internacionals sigui un dels últims en els que s'aixequin totalment les restriccions, tot i que el turisme nacional compensarà part del dèficit d'arribades d'estrangers".