Òmicron suposa un risc global "molt alt", segons l'OMS
Delta continua sent la "principal causa de la pandèmia", afirma l'agència de la salut
És probable que la variant òmicron de la Covid se segueixi propagant i suposa un risc global "molt alt", segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha advertit aquest dilluns que els augments de les infeccions per Covid causats per la variant preocupant podrien tenir "greus conseqüències" per a algunes zones. Tot i això, en altres declaracions a CNBC, l'OMS ha assenyalat que la variant delta segueix sent la responsable de la major part de les infeccions actuals a nivell mundial.
"Ateses les mutacions que poden conferir un potencial d'escapament immunològic i possiblement un avantatge de transmissibilitat, la probabilitat d'una possible propagació addicional d'òmicron a nivell mundial és alta", ha declarat l'OMS a l'avaluació de riscos dilluns dins d'un informe tècnic als seus 194 estats membres.
"En funció d'aquestes característiques, podrien produir-se futures onades de Covid-19, que podrien tenir greus conseqüències, depenent d'una sèrie de factors, com el lloc on es produeixin les onades". "El risc global relacionat amb la nova VOC [variant preocupant] òmicron s'avalua com a molt alt", ha dit l'agència sanitària de l'ONU.
LA DELTA, LA VARIANT MAJORITÀRIA
"Més del 99% dels casos a tot el món es deuen a la variant delta i s'estan produint més morts entre els no vacunats", ha declarat Soumya Swaminathan, científic en cap de l'OMS, al programa Squawk Box Asia de la CNBC. "Crec que aquesta és la nostra prioritat mentre esperem saber més sobre la variant òmicron", ha afegit.
La setmana passada, l'agència sanitària mundial va reconèixer la variant òmicron, anomenada abans B.1.1.529, com una variant preocupant. Això vol dir que podria ser més contagiosa, més virulenta o més hàbil per evadir les mesures de salut pública, les vacunes i els tractaments. La soca va ser identificada per primera vegada per científics sud-africans.
Els experts en salut estan preocupats per la transmissibilitat de la variant òmicron, atesa la seva inusual constel·lació de mutacions i el seu perfil, que difereix de les variants preocupants anteriors.
Swaminathan, de l'OMS, ha aplicat a la CNBC que els científics necessiten temps per fer experiments i recopilar dades que els ajudin a respondre algunes de les preguntes fonamentals que envolten la nova variant.
"El que ens agradaria saber és si aquesta variant és més transmissible, fins i tot més que la delta. Ens agradaria saber si hi ha un patró clínic diferent, si és menys greu, més greu quan causa la malaltia", ha dit, i ha afegit: "I en tercer lloc, i molt important, és aquesta variant capaç d'evadir les respostes immunes, ja sigui després de la infecció natural o després de les vacunes?"