Les CCAA es rebel·len contra Sanitat per les màscares obligatòries a l'aire lliure
El departament La nova normativa que ha entrat en vigor aquesta setmana, i que obliga a l'ús de la màscara en espais a l'aire lliure, encara que hi hagi distància de seguretat, continua aixecant butllofes. Diverses CCAA ja s'han rebel·lat contra Sanitat per aquesta mesura, que diu que també cal portar aquest element de protecció fins i tot en platges i piscines, alguna cosa que no agrada res ara que arriba el bon temps.de Carolina Darias ja ha dit que es matisarà la nova normativa
La nova normativa que ha entrat en vigor aquesta setmana, i que obliga a l'ús de la màscara en espais a l'aire lliure, encara que hi hagi distància de seguretat, continua aixecant butllofes. Diverses CCAA ja s'han rebel·lat contra Sanitat per aquesta mesura, que diu que també cal portar aquest element de protecció fins i tot en platges i piscines, cosa que no agrada gens ara que arriba el bon temps.
El desconcert que ha provocat aquesta mesura, publicada aquesta setmana al Boletín Oficial de l'Estat (BOE), ha obligat el Ministeri de Sanitat que dirigeix Carolina Darias a recular, i aquest dimecres anunciava que revisarà la norma junts amb les autonomies per veure si escau una modificació d'aquesta.
Encara que ja hi ha diverses regions que s'hi han rebel·lat i han dit que no obligaran a usar la màscara en espais a l'aire lliure si hi ha distància social d'1,5 metres. És el cas de Canàries i Balears. Els governs autonòmics dels dos arxipèlags han anunciat, ja que en aquests territoris es mantindrà la normativa que ja regia, de manera que no aplicaran la mesura publicada pel Govern.
Balears ha estat la primera CCAA a comunicar la seva negativa a aquesta norma. Diu que al seu territori no caldrà portar màscara a les platges sempre que hi hagi distància, s'estigui amb un únic grup de convivència o per prendre el sol. El govern autonòmic continuarà mantenint aquesta mesura, acordada al novembre al Consell de Govern i a través d'un decret de la presidència. No obstant això, la màscara sí que s'haurà de portar si s'és a la platja en una reunió, com a màxim de sis persones, amb un altre grup de convivència.
Per part seva, el govern canari ha afirmat que continuarà aplicant l'ús de la màscara com fins ara perquè a la platja "cal portar màscara", però "no sempre". "Les nostres normes continuen aplicant-se, almenys ara com ara, tret que des del Ministeri de Sanitat o el Consell Interterritorial de Salut dicti alguna instrucció complementària", ha assenyalat.
CRÍTIQUES D'ALTRES CCAA
Però aquestes regions no són les úniques. Altres autonomies han fet una sèrie d'aclariments fins que es modifiqui el text. És el cas de Catalunya i la Comunitat Valenciana. La Generalitat catalana ha demanat al Govern que no es confongui la ciutadania amb la normativa de les màscares, ratllant aquesta mesura com una "incoherència que ningú entén".
Per part seva, l'executiu valencià creu que en espais com les platges no hauria de ser necessari l'ús de la màscara, perquè "hi ha estudis que diuen que és un espai segur". I Cantàbria s'ha sumat també a aquestes crítiques. Des d'aquesta regió diuen que la nova normativa està "descontextualizada", encara que reconeixen que la màscara continua sent el "principal element protector" enfront de la Covid junts amb la distància de seguretat.