La vacuna contra la Covid, a una setmana de la seva cita clau i amb més dubtes que mai
Les males notícies se succeeixen abans de la trobada d'experts del 22 d'octubre
Una mala notícia darrere l'altra i poques novetats encoratjadores. Així podria resumir-se el panorama dels tractaments (vacunes i medicaments) contra la Covid-19 ara mateix.
Johnson & Johnson va anunciar aquest dimarts que pausa els seus assajos de la vacuna, i Eli Lilly va comunicar a última hora d'aquest mateix dia que feia el mateix amb la seva teràpia contra la Covid. El CEO de Regeneron va afirmar a principis de setmana que el seu còctel de medicaments contra el virus necessita encara més assajos, després que Donald Trump anunciés la seva intenció d'aprovar-lo per la via ràpida i regalar-lo als americans. En general, poques notícies esperançadores quan queda just una setmana per a una cita clau i molt esperada.
El pròxim 22 d'octubre, la FDA (Food and Drug Administration) ha convocat una reunió del seu comitè d'assessors que se centrarà en analitzar les vacunes que van al capdavant en la carrera contra el virus, com ja els hem informat en altres ocasions. Les empreses que lideren les recerques són fonamentalment tres: Moderna, Pfizer al costat de BioNTech i AstraZeneca.
Sobre les dues primeres hi ha hagut poques novetats o alguna notícia relacionada amb avanços en les seves recerques en els últims dies, però sobre la tercera hi ha més dubtes després que obrís la veda el mes de setembre amb l'anunci que aturava els assajos de la seva vacuna per la malaltia d'un voluntari. Si bé s'han reprès els assajos al Regne Unit, el Brasil, Sud-àfrica i l'Índia, l'assaig estatunidenc segueix en suspens a l'espera d'una revisió reglamentària.
ÉS UNA QÜESTIÓ DE QUAN
Goldman Sachs té clar que hi haurà una vacuna contra la Covid, però reconeix que la gran pregunta és quan. En aquest sentit, es mostra optimista i espera al 22 d'octubre per a obtenir més notícies sobre els avanços en aquesta direcció. "Estem segurs de l'èxit de la vacuna donat les dades encoratjadores que es van publicant", reconeix el banc d'inversió estatunidenca.
Moderna ha anticipat que espera dades provisionals al novembre, mentre que Pfizer i BioNTech en van anunciar per a aquest mes d'octubre. AstraZeneca, per part seva, apunta a la fi de 2020, i la resta de companyies que van més avançades en les recerques -Johnson & Johnson, Sinovac, Sinopharm, CanSinoBIO i Gamaleya Institute- o bé apunten al 2021 o no han revelat res sobre aquest tema.
Quan s'obtingui una vacuna, per a Goldman el següent repte serà la distribució i aconseguir que la població se la posi. Hi ha estudis que demostren que un percentatge superior al 20% de la població no hi confia i no se la vol posar, xifra suficient per frustrar l'objectiu de frenar la pandèmia. "La principal dificultat podria ser convèncer la població en general que es vacuni", reconeix el banc.
Mentre la vacuna arriba, aquestes últimes males notícies sobre les recerques mèdiques, sumades al constant augment de les mesures restrictives a tot el món pels rebrots del virus, estan minant la paciència dels inversors. Si a això s'hi afegeix que els dirigents polítics dels EUA no aconsegueixen posar-se d'acord sobre l'aprovació d'un paquet d'estímuls per a pal·liar els efectes del coronavirus, podria dir-se que el còctel actual de notícies no és el més propici. En tot cas, el que sí que és una realitat és que el que interessa i preocupa ara en els mercats és com i quan hi haurà un tractament contra el virus, molt més que no pas qui guanyarà les imminents eleccions als EUA o quant guanya cada empresa en el tercer trimestre ara que ja ha arrencat la temporada de resultats.