La quarta onada de Covid agafa forma a Espanya: Sanitat confirma l'efecte de Setmana Santa
Tot i que la pandèmia té una progressió ascendent, és una mica més lenta a causa de la vacunació
Es confirma el que tots sabíem. Després de la Setmana Santa, "estem en la quarta onada de la pandèmia". Així ho ha reconegut Fernando Simón, que tot i això ha ressaltat que la progressió ascendent "és una mica més lenta a causa de la vacunació".
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha explicat que la progressió ascendent se centra principalment "en dos o tres comunitats".
"No podem frenar el que ja va passar. Sí que podem frenar el que passi a partir d'ara, podem evitar arribar als 250 o als 300 d'incidència acumulada, tot i que seguirà pujant a poc a poc durant els pròxims dies", ha assegurat Simón, que, després d'augurar que la incidència seguirà creixent durant els propers dies, el seu control dependrà de les mesures que s'adoptin durant les properes setmanes.
La incidència acumulada va començar a créixer al nostre país el passat 15 de març, quan era als 127,8 casos per cada 100.000 habitants, durant les jornades prèvies al pont de Sant Josep, i tan sols ha experimentat un lleuger recés el passat dissabte 3 de abril. Aquest dilluns se situa a nivells de finals de febrer.
Però Simón no és l'únic que manifesta la seva preocupació. L'exconseller basc de Sanitat i assessor internacional en polítiques de Salut, Rafael Bengoa, ha afirmat que abril serà el mes de la quarta onada de la pandèmia del coronavirus, per les "laxes" restriccions que s'han mantingut de cara a Setmana Santa comparades amb altres països que "estan controlant millor aquesta propera onada".
A més, ha advertit que la vacunació no aconseguirà aturar-la, perquè s'han obert "molt les portes per Setmana Santa".
Precisament, aquesta setmana el Govern al·ludia a la responsabilitat ciutadana. "Ara el més important és que els ciutadans siguem conscients que està en la nostra mà el poder combatre que hi hagi una intensitat en una quarta onada, que puguem anar minimitzant els riscos que hem vist en èpoques prèvies com el Pont de Sant Josep o la Setmana Santa, perquè aquesta onada no arribi als pics de les anteriors".
Així s'expressava la portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i ha tornat a assegurar que la previsió de l'Executiu segueix sent la de no prorrogar l'estat d'alarma més enllà de el 9 de maig i que, en tot cas, si decidís fer-ho, seria perquè així ho recomanen els experts i no perquè les comunitats autònomes "pressionin o no".