Els EUA sospita que AstraZeneca ha inclòs informació obsoleta en els seus assajos
L'autoritat sanitària dels EUA qüestiona la solidesa de les dades de la farmacèutica
AstraZeneca podria haver proporcionat una visió incompleta de les dades d'eficàcia de la seva vacuna COVID-19 a partir d'un assaig a gran escala als Estats Units, ha dit dimarts un organisme sanitari nord-americà, en un nou revés per a la vacuna.
La preocupació posa en dubte que la farmacèutica britànica pugui sol·licitar l'autorització d'ús d'emergència de la vacuna als Estats Units durant les pròximes setmanes, tal com estava previst, i arriba just un dia després que les dades provisionals de l'assaig mostressin uns resultats millors de l'esperat.
La vacuna desenvolupada amb la Universitat d'Oxford va tenir una eficàcia del 79% en la prevenció de la malaltia simptomàtica en l'ampli assaig que també es va realitzar a Xile i al Perú, segons les dades. També va ser 100% eficaç contra les formes greus o crítiques de la malaltia i l'hospitalització, i no va suposar un major risc de coàguls sanguinis.
El Consell de Supervisió de la Seguretat de les Dades (DSMB), un comitè independent que supervisa l'assaig, ha "expressat la seva preocupació pel fet que AstraZeneca pugui haver inclòs informació obsoleta d'aquest assaig, la qual cosa pot haver proporcionat una visió incompleta de les dades d'eficàcia", ha dit l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA (NIAID) en un comunicat.
El NIAID està dirigit per l'expert en malalties infeccioses estatunidenc Anthony Fauci i forma part dels Instituts Nacionals de Salut.
"Instem la companyia a treballar amb el DSMB per revisar les dades d'eficàcia i assegurar que les dades d'eficàcia més precises i actualitzades es facin públiques al més aviat possible", ha dit i ha afegit que el DSMB havia informat a AstraZeneca de les seves preocupacions, informa Reuters.
L'autorització i les directrius per a l'ús de la vacuna als Estats Units es determinaran després que els comitès assessors independents revisin a fons les dades, ha afegit el comunicat del NIAID.
Aclamada com una fita en la lluita contra la pandèmia de COVID-19 quan va sorgir com a aspirant a vacuna l'any passat, la injecció de AstraZeneca s'ha vist des de llavors assetjada per dubtes sobre la seva eficàcia, règim de dosatge i possibles efectes secundaris. Més d'una dotzena de països europeus van suspendre l'ús de la vacuna a principis d'aquest mes després que els informes la relacionessin amb un rar trastorn de la coagulació de la sang en un número molt reduït de persones.
Alemanya i França van reprendre les inoculacions després que l'organisme regulador dels medicaments de la UE digués la setmana passada que era segura, però una enquesta d'opinió realitzada el dilluns va mostrar que els europeus continuaven sent escèptics sobre la seva seguridad. La vacuna també ha estat en el centre d'un creixent conflicte entre Brussel·les i Londres sobre l'anomenat nacionalisme vacunal després d'una sèrie de contratemps en el subministrament a Europa.