Unicaja guanya 294 milions fins al juny (+98%) i eleva un 25% el marge d'interessos

El banc destaca que "la demanda de crèdit es reactiva"

Per

Bolsamania | 30 jul, 2024

Unicaja ha guanyat 294 milions d'euros al primer semestre del 2024, un 98,7% més que durant el mateix període de l'any passat, després d'elevar un 25,7% el marge d'interessos, fins als 774 milions. "Tots els marges del compte de resultats presenten creixements a doble dígit, acompanyats de millores a les dinàmiques comercials", ha destacat el banc andalús en nota de premsa.

La pujada del benefici es deu "principalment a l'augment dels ingressos, amb un creixement interanual del 21% i al descens de les dotacions (-30%)", ha afegit l'entitat.

En negatiu, els ingressos nets per comissions van caure un 5%, fins als 256 milions d'euros, "pels menors ingressos en cobraments i pagaments, derivada de la potenciació de la vinculació de clients als plans Zero Comissions, que inclouen millores en l'exempció d'aquestes per a particulars i professionals”.

Per part seva, el marge de clients ha augmentat 57 punts bàsics en taxa interanual, fins al 2,83%, i el marge brut ha millorat un 21%, fins als 1.006 milions, "per la millora del marge d'interessos i la contenció de les despeses d'explotació". A més, la ràtio d'eficiència va millorar 7 punts percentuals durant els dotze últims mesos, fins al 44,6%.

En altres paràmetres destacats, la taxa de morositat va baixar lleugerament fins al 2,9% des del 3% al trimestre anterior, i el cost del risc es va situar en 24 punts bàsics al primer semestre. La ràtio de rendibilitat ROTE va millorar en 2,5 punts, fins al 6,5%, i la ràtio de capital de màxima qualitat, CET 1 fully loaded, es va situar al 15,1%, "gràcies a la generació de manera orgànica de resultats i a la reducció dels actius ponderats per risc".

ACTIVITAT COMERCIAL

Al primer semestre de l'any, Unicaja va concedir 4.131 milions d'euros de nous préstecs i crèdits, dels quals 1.200 milions (29% del total) van ser hipoteques de particulars (680 milions d'euros a aquest trimestre, després d'augmentar la producció un 30,9% respecte al primer trimestre).

"La quota de mercat en formalitzacions d'hipoteques va pujar al 4,6% del total nacional, sent més elevada a diverses de les províncies amb més dinamisme econòmic, com Màlaga, Sevilla o Madrid", ha precisat el banc.

VOLUM D'ACTIUS IMPRODUCTIUS

D'altra banda, el volum d'actius improductius (NPAs) va caure un 30,9% interanual, “a causa de la disminució de l'estoc d'adjudicats, del 36,1%, i dels actius dubtosos, del 26,2%. Més del 55% de les entrades en dubtós durant l'any van ser marcatges subjectius”.

Els crèdits dubtosos es redueixen en 42 milions d'euros al trimestre i 503 milions els dotze últims mesos, fins als 1.417 milions d'euros. El conjunt d'actius improductius es redueix 160 milions d'euros al trimestre (-6%) i 1.117 milions d'euros durant els dotze últims mesos (-30,9%)

"La reducció d'NPAs ha estat acompanyada del manteniment d'elevats nivells de cobertures, que se situen entre els més alts del sector, donant continuïtat a la tradicional política de prudència seguida per Unicaja. La taxa de cobertura dels actius improductius va assolir el 69,7%, la d'actius dubtosos, el 66%, i la d'actius adjudicats, el 74,6%", ha conclòs Unicaja.

Últimas noticias