Unicaja guanya un 47,5% menys fins a juny després de dotar 103 milions per la Covid
Exclosa aquesta dotació extraordinària, el resultat del primer semestre hauria estat un 14,8% més alt
Unicaja Banc ha obtingut un benefici net de 61 milions d'euros al tancament del primer semestre de 2020, la qual cosa suposa un 47,5% menys, després d'efectuar una dotació extraordinària de 103 milions d'euros a fi d'afrontar, amb elevades provisions, possibles impactes futurs derivats de la pandèmia.
Segons ha informat l'entitat aquest dilluns, exclosa aquesta dotació extraordinària, el resultat del primer semestre hauria ascendit a 133 milions d'euros, amb un augment del 14,8% respecte al mateix període de l'exercici 2019, i suposaria una rendibilitat sobre recursos propis (ROE) del 6,8%.
L'entitat va millorar tant el marge brut, amb un augment del 6,8%, com el marge d'explotació abans de sanejaments, que creix un 24,3%. A més, a tancament del primer semestre, la ràtio CET-1 se situa en un 15,8% i la de capital total en un 17,3%, amb un excés sobre els requeriments SREP de 1.176 milions d'euros.
D'altra banda, els ingressos s'han vist afectats per una menor activitat derivada de l'estat d'alarma, que ha impactat negativament un 2,4% en el marge d'interessos del trimestre. Addicionalment, s'ha dut a terme un creixent esforç del control de les despeses d'explotació durant aquest primer semestre de 2020, que ha tingut com a fruit una reducció d'un 4,3% interanual, conseqüència de la revisió i reforç dels plans de contenció de costos de l'entitat. Els sanejaments i dotacions són 107 milions superiors als del mateix període de l'exercici anterior.
L'activitat comercial del grup, si bé s'ha vist impactada per la crisi de la Covid-19, ha continuat creixent. En aquest sentit, cal ressenyar la positiva evolució del crèdit normal (performing), que augmenta un 2,7% enguany i se sustenta fonamentalment en el crèdit a administracions públiques (+9,6%) i empreses (+5,5%).
També ha estat positiva la captació dels recursos en balanç, que han experimentat un creixement del 4,9% enguany, mentre que els recursos fora de balanç creixen un 2,9% durant l'últim trimestre, compensant en part l'evolució negativa del primer trimestre, que va obeir fonamentalment a l'impacte que va tenir en les valoracions d'aquests instruments la negativa evolució dels mercats.