SIX, propietari de BME, perd 1.000 milions el 2023 per ajustaments de valor no dineraris
L'any passat va registrar el mínim en una dècada en volums de negociació
El grup SIX, propietari del gestor de la borsa espanyola BME, va obtenir unes pèrdues netes de 1.006 milions de francs suïssos (1.048 milions d'euros) el 2023 a causa de l'impacte d'ajustos de valor no dineraris de 1.200 milions de francs suïssos en relació amb precisament BME i Worldline.
El fons de comerç atribuït a BME es va ajustar a 339,6 milions de francs suïssos com a conseqüència de l'augment de les taxes de descompte per la pujada dels tipus d'interès, així com dels volums de negociació més baixos a Espanya i a tot Europa. A més, com a conseqüència de la caiguda de la cotització de les accions de Worldline per les menors expectatives de creixement, SIX va ajustar el valor de la participació del 10,5% a Worldline en 862,3 milions de francs suïssos.
Els ajustaments de valor no van afectar la generació de flux de caixa lliure el 2023, que va augmentar un 31,2% en comparació del 2022. SIX ha dit que la seva posició de capital continua sent "sòlida", amb una ràtio de fons propis ajustats del 64,2% i una ràtio de palanquejament net de 1,5 vegades l'EBITDA.
La companyia, que ja havia avançat aquestes pèrdues al desembre, ha indicat que tant la inversió en Worldline com l'adquisició de BME "continuen tenint una importància estratègica significativa".
El resultat net del grup (excloent-ne els ajustaments de valor) va pujar fins als 181,1 milions de francs suïssos, lleugerament per sota dels 185 milions de l'any anterior. A tipus de canvi constants, SIX hauria superat el resultat net del grup d'anys anteriors un 1,3%, segons ha indicat en un comunicat.
Davant d'això, els ingressos d'explotació van pujar a 1.500 milions de francs suïssos, xifra que representa un creixement del 2,1%. L'EBITDA va ser de 413,4 milions de francs suïssos, un augment del 4,0%. L'EBIT es va veure afectat per les pèrdues de valor indicades i va ser de –975,0 milions de francs suïssos.
Tot plegat, SIX va registrar el 2023 el mínim en una dècada tant en volums de negociació com en volatilitat, en línia amb la resta de mercats d'Europa, segons ha destacat. A la unitat de negoci de Mercats, SIX va generar uns ingressos d'explotació de 332,6 milions de francs suïssos. Aquesta xifra és un 9,8% inferior a la de l'any anterior (368,6 milions de francs suïssos el 2022).
"Estem orgullosos d'haver superat els resultats de l'any anterior a nivell operatiu. Estem complint la nostra estratègia de creixement i el resultat és una prova del nostre model de negoci diversificat. Lamentablement, el resultat operatiu sòlid es va veure afectat per dos importants ajustaments de valor no dineraris. Tot i això, estem desitjosos d'aprofitar els nostres coneixements i experiència per oferir encara més valor als nostres clients. Confiem en el nostre creixement futur, en els nostres resultats financers consistents i en la nostra capacitat per generar una forta rendibilitat per als nostres accionistes", ha declarat Jos Dijsselhof, CEO de SIX.
DIVIDEND
Per al 2023, de conformitat amb la política de dividends de SIX, el Consell d'Administració recomana que la Junta General Anual aprovi un dividend ordinari de 5,20 francs suïssos per acció, xifra que equival a un augment del 2,0% en comparació amb l'exercici anterior (5,10 francs suïssos).
PERSPECTIVES
Per a l'any 2024, SIX espera que el panorama polític i macroeconòmic sigui igual de difícil per a l'economia i la societat que l'any anterior. L'objectiu a mitjà termini és augmentar els ingressos més d'un 3% anual, ampliant alhora els guanys de rendibilitat. Pel que fa a la base de costos, SIX continuarà apostant per mesures per desbloquejar sinergies i aconseguir eficiències de costos. Les adquisicions complementàries reforçaran encara més la cartera, ha indicat.