Santander guanya un 7% més al semestre, fins als 5.241 milions, i un 14% més trimestral

El banc destaca el fort creixement dels ingressos, especialment a Europa

Per

Bolsamania | 26 jul, 2023

Santander va obtenir un benefici atribuït de 5.241 milions d'euros al primer semestre del 2023, un 7% més que durantl mateix període de l'any anterior, gràcies al fet que el fort creixement dels ingressos, especialment a Europa, va neutralitzar l'augment interanual de les provisions a Amèrica del Nord i Amèrica del Sud, ha anunciat el banc aquest dimecres en un comunicat.

Al segon trimestre estanc, el benefici atribuït va augmentar un 14% enfront del mateix trimestre de l'any anterior, fins als 2.670 milions d'euros. El nombre de clients del grup ha crescut en nou milions durant els dotze últims mesos, fins als 164 milions.

Els ingressos (marge brut) van augmentar un 12% gràcies al creixement a totes les regions i negocis globals, ha dit el banc, fins als 28.234 milions. L'augment de l'activitat dels clients i les pujades dels tipus d'interès van propiciar un increment del 14% del marge d'interessos (20.920 milions), amb creixement a totes les regions i especialment fort a Europa. Els ingressos per comissions van augmentar un 4% (6.103 milions), impulsats per les vendes de productes de valor afegit, especialment en els negocis globals del banc (CIB, Wealth Management & Insurance, PagoNxt i el negoci de cotxe), que en conjunt representen el 42% dels ingressos per comissions. El marge dels interessos i les comissions suposen el 96% dels ingressos totals del grup.

"Avancem a bon ritme en els nostres objectius de simplificar el negoci i aprofitar les nostres fortaleses globals. Els resultats d'avui reflecteixen aquesta millora, amb nou milions de nous clients durant els dotze últims mesos, cosa que ens porta a un creixement de doble dígit dels ingressos La qualitat creditícia segueix sòlida i continuem millorant la rendibilitat, amb un retorn sobre el capital tangible del 14,5%, i generem capital consistentment i de manera orgànica, complint amb el nostre objectiu d'estar per sobre del 12%. Gràcies a aquests bons resultats, creem valor per als accionistes, amb un augment interanual de l'11% del TNAV més el dividend en efectiu per acció, i anem complint tots els nostres objectius per al 2023”, ha declarat Ana Botín, presidenta de Banc Santander.

Taula de resultats del primer semestre i segon trimestre de Banc Santander.

El retorn sobre el capital tangible (RoTE) se situa al 14,5% (+80 punts bàsics) mentre que el benefici per acció (BPA) arriba als 31 cèntims d'euro, un 13% més, amb un valor comptable tangible (TNAV) per acció al tancament de juny de 4,57 euros. Durant els sis primers mesos de l'any, la creació de valor per als accionistes (TNAV més dividend en efectiu) és equivalent a més de 6.000 milions d'euros.

Santander ha dit que continua avançant en la simplificació de la seva oferta de productes i accelerant-ne la transformació digital per oferir millors serveis als clients i millorar-ne l'eficiència. També ha afegit que la pressió inflacionista va causar un augment dels costos del 9% (-12.479 milions), tot i que la ràtio d'eficiència va millorar en 1,3 punts percentuals interanuals, fins al 44,2%, gràcies al fet que el banc va continuar millorant la productivitat i reduint els costos en termes reals (-1%).

Les dotacions van augmentar un 21% en termes interanuals i van romandre estables enfront del trimestre anterior. El creixement interanual s'explica principalment per la normalització als Estats Units després de la pandèmia, així com per l'increment de les provisions al Brasil i l'augment de la cobertura de la cartera hipotecària a francs suïssos, a Polònia. El cost del risc se situa a l'1,08%, per sota de l'objectiu fixat per al conjunt de l'any. La ràtio de morositat es va mantenir estable al 3,07%.

La ràtio de capital CET1 fully loaded es va situar al 12,2% gràcies a la generació de capital orgànic brut que va compensar el càrrec per al pagament futur de dividends en efectiu corresponent als resultats del 2023 i el cost de l'adquisició dels minoritaris de Santander Mèxic.

La Junta General d'Accionistes de Banc Santander va aprovar un dividend final en efectiu a càrrec dels resultats del 2022 de 5,95 cèntims d'euro per acció, que es va pagar el maig del 2023. Així, el dividend total en efectiu amb càrrec al 2022 , d'11,78 cèntims d'euros per acció, va augmentar un 18% respecte a l'any anterior. El banc també ha completat dos programes de recompra d'accions a càrrec del 2022 per valor de 1.900 milions d'euros. Amb això, el banc ha recomprat el 7% de les seves accions en circulació des del novembre del 2021.

Si se sumen els dividends en efectiu i les recompres d'accions, la remuneració total a l'accionista amb càrrec al 2022 va assolir els 3.842 milions d'euros, xifra que representa aproximadament el 40% del benefici ordinari del grup el 2022 i una rendibilitat equivalent per sobre del 8%. El Consell va aprovar una nova política de remuneració a l'accionista, que augmenta el payout del 40% al 50% del benefici atribuït del grup el 2023.

PER MERCATS

El benefici atribuït al primer semestre de l'any a Europa es va incrementar un 37,9%, fins als 2.536 milions d'euros, gràcies al fort creixement dels beneficis a Espanya, el Regne Unit, Portugal i Polònia, ha dit el banc. A Espanya, el benefici atribuït va augmentar un 74% (en euros constants), fins als 1.132 milions d'euros, mentre que al Regne Unit va créixer un 11,2%, fins als 818 milions d'euros. El marge d'interessos a Europa va créixer el 30%, fins als 7.565 milions.

El benefici atribuït a Amèrica del Nord va assolir els 1.346 milions d'euros, un 14,7% menys. Va destacar el comportament de Mèxic, on el benefici es va elevar un 39,2%, fins als 760 milions d'euros, cosa que va compensar la normalització després de la pandèmia de les dotacions per a finançament d'automòbils als Estats Units.

A Sud-amèrica, el benefici atribuït va baixar un 25%, fins als 1.458 milions d'euros, principalment per menors guanys al Brasil i Xile, mentre que Argentina, Uruguai, Perú i Colòmbia en van millorar el resultat. Al Brasil, el benefici atribuït va ser de 823 milions d'euros, un 39,7% menys.

Digital Consumer Bank, que aglutina els negocis de Santander Consumer Finance (SCF) i Openbank, va obtenir un benefici atribuït de 521 milions d'euros, un 8,9% menys, amb motiu de la reducció dels ingressos per comissions i el gravamen temporal a Espanya.

Últimas noticias