Santander guanya 8.143 milions d'euros fins al setembre (+11%) i 2.902 milions durant el trimestre

Els ingressos creixen un 13%, fins als 43.095 milions d'euros

Per

Bolsamania | 25 oct, 2023

Banc Santander ha obtingut un benefici de 8.143 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, xifra que suposa una millora de l'11% enfront del mateix període del 2022. Durant els trimestres estanc, el banc va incrementar el seu benefici atribuït un 20%, fins als 2.902 milions d?euros.

El banc ha explicat que aquest increment del benefici respon al fort creixement dels ingressos, especialment a Europa i Mèxic, que va permetre neutralitzar l'esperat augment de les provisions.

Els ingressos van créixer un 13%, fins als 43.095 milions d'euros fins al setembre, després d'augmentar el nombre de clients en nou milions, xifra que situa el total en 166 milions. El repunt de l'activitat dels clients i dels tipus d'interès va propiciar un increment del 16% del marge d'interessos. Els ingressos per comissions van augmentar un 6%, impulsats per les vendes de productes de valor afegit, especialment als negocis globals. Aquests negocis representen el 38% dels ingressos totals i el 42% dels ingressos per comissions. El marge d'interessos i els ingressos per comissions suposen el 96% dels ingressos totals del grup.

L'entitat ha afegit que la fortalesa dels resultats es va reflectir en l'augment de la rendibilitat i el valor per als accionistes, amb una tornada sobre el capital tangible (RoTE) del 14,8% (+1,3 punts percentuals), un benefici per acció (BPA) de 48 cèntims d'euros, un 17% més, i un valor comptable tangible (TNAV) per acció al final del tercer trimestre de 4,61 euros. Si es té en compte el dividend en efectiu pagat el maig passat contra els resultats del 2022 i el primer a compte del 2023 que es pagarà el novembre, el valor creat per als accionistes (TNAV per acció més el dividend per acció) equival a més de 8.000 milions d'euros.

Els recursos de clients van repuntar un 5%, amb un creixement dels dipòsits del 4% gràcies a l'augment de clients minoristes i Corporate & Investment Banking (Santander CIB). Els clients van continuar utilitzant durant el trimestre l'excés de dipòsits per amortitzar deute, especialment hipoteques. Per això, així com per una disminució de la demanda en alguns mercats a causa de l'increment dels tipus d'interès, el volum de préstecs totals va caure un 2%, encara que el finançament al consum va créixer un 7%, ha precisat el banc.

“Hem aconseguit un altre trimestre rècord, amb un augment del benefici per acció del 17% i un retorn sobre el capital tangible del 14,8%. Tenim nou milions de nous clients, els ingressos creixen al 13% i avancem en la simplificació dels nostres negocis. La decisió d'adaptar el model operatiu de les activitats de banca minorista i comercial i de consum a la nostra estratègia és un pas decisiu per aprofitar encara més la fortalesa de la nostra xarxa global per donar millor servei als nostres clients i incrementar la creació de valor per als accionistes", ha declarat Ana Botín, presidenta de Banc Santander.

"Aquest any, ja hem augmentat el valor comptable tangible (TNAV) més el dividend per acció en un 12% i el dividend en efectiu per acció en un 39% interanual. En un entorn cada cop més incert, la fortalesa del nostre model i dels nostres equips és encara més evident. Tinc plena confiança que aconseguirem els nostres objectius del 2023 basat en l'impuls positiu que tenim i que esperem continuar el 2024", ha afegit.

El banc ha continuat avançant en la simplificació de la seva oferta de productes i accelerant-ne la transformació digital per "oferir millors serveis als clients i millorar l'eficiència". D'aquesta manera, el creixement dels ingressos (+13%) va superar el dels costos (+10%), fet que va propiciar una millora de la ràtio d'eficiència d'1,5 punts percentuals, fins al 44,0%, impulsada per la transformació del grup cap a un model més senzill, digital i integrat. L'entitat va continuar reduint els costos en termes reals (-0,5%).

Per la seva banda, les dotacions van augmentar un 21% en termes interanuals, un increment previst després de l'augment dels tipus d'interès i la inflació, la normalització als Estats Units i la cobertura més gran de la cartera hipotecària en francs suïssos a Polònia. "La qualitat creditícia es va mantenir sòlida", ha remarcat l'entitat, amb un cost del risc de l'1,13%, per sota de l'objectiu fixat per al conjunt de l'any, i mercats com el Brasil han millorat el cost del risc per segon trimestre consecutiu. La ràtio de morositat es va mantenir pràcticament estable al 3,13%.

Així mateix, Santander explica que al tancament del tercer trimestre la ràtio de cobertura de liquiditat del grup (LCR), que mesura els actius líquids davant de les sortides esperades d'efectiu a curt termini en un escenari d'estrès, va ser del 161%. El setembre del 2023, el matalàs de liquiditat, compost per actius líquids d'alta qualitat (HQLA), va superar els 331.000 milions d'euros, dels quals 210.000 milions eren en efectiu, xifra que equival a més del 20% de la base de dipòsits del banc.

La ràtio de capital CET1 fully-loaded va créixer fins al 12,3%, per sobre de l'objectiu de capital del grup, gràcies a la forta generació de capital orgànic brut (+45 punts bàsics), que va compensar càrrecs per a un pagament futur de dividend en efectiu corresponent als resultats del 2023, la recompra d'accions en curs i altres impactes.

I és que el mes de setembre passat el consell d'administració de Banc Santander va anunciar el pagament d'un dividend en efectiu a compte dels resultats del 2023 de 8,10 cèntims d'euro per acció, un 39% més que el dividend de l'any passat. A més, va acordar llançar un programa de recompra d'accions per un import màxim de 1.310 milions d'euros, que ja s'està executant. Un cop completat, el grup haurà recomprat el 9% de les seves accions en circulació des del 2021.

El payout de Santander (la proporció dels beneficis distribuïts als accionistes) va augmentar del 40% al 50% del benefici atribuït, en línia amb la nova política de retribució als accionistes anunciada a l'Investor Day del mes de febrer passat. En total, la remuneració a compte dels resultats del 2023 serà d'aproximadament 2.620 milions d'euros, xifra que representa una rendibilitat equivalent anualitzada superior al 9%.

RESULTAT PER REGIONS

Santander també desgrana els seus resultats en base a les diferents regions on opera. "La diversificació geogràfica i de negocis del grup continua propiciant un creixement consistent i rendible", afirma, i és que el "fort creixement" a Europa durant els primers nou mesos de l'any "va compensar amb escreix" l'increment de les provisions a Amèrica del Nord i Sud-amèrica.

A Europa, el benefici atribuït va arribar als 4.176 milions d'euros als nou primers mesos, un 47% més, "gràcies al fort creixement a tots els mercats". A Espanya, va augmentar el 68%, fins als 1.854 milions d'euros, mentre que al Regne Unit va pujar el 9%, fins als 1.243 milions. Portugal també va millorar en un 68% fins als 604 milions, i a Polònia el benefici va escalar un 131% fins als 529 milions d'euros.

El banc va continuar accelerant la transformació del seu negoci a la regió amb el desplegament de productes i serveis compartits, entre els quals hi ha una app de banca mòbil comuna. Tot això va contribuir al creixement de clients (gairebé un milió) i a generar un model operatiu "més eficient", ha explicat el banc, que ha detallat que els dipòsits es van mantenir estables, mentre que els crèdits es van reduir el 7%, a causa de la menor demanda de les empreses i les amortitzacions, especialment en hipoteques. Els fons d'inversió van créixer el 9%.

A Amèrica del Nord, el benefici atribuït va assolir els 1.900 milions d'euros fins al setembre, un 16% menys, pel fet que "el sòlid comportament de Mèxic", on el benefici es va elevar un 33%, fins als 1.163 milions d'euros, es va veure neutralitzat per la normalització de les dotacions per al negoci retail i per l'estacionalitat del negoci d'automòbils als Estats Units, en línia amb allò previst”.

Als EUA, explica Santander, el benefici atribuït els nou primers mesos va ser de 865 milions d'euros, un 42% menys que durant el mateix període de l'any anterior. També detalla que el crèdit va créixer un 4% a la regió, amb pujades als Estats Units i Mèxic, mentre que els dipòsits van augmentar el 10% (EUA un 8% i Mèxic un 17%). El banc manté el focus en "segments amb clars avantatges competitius i en impulsar les capacitats de xarxa entre Mèxic i els Estats Units, alhora que racionalitza negocis i productes amb escala i rendibilitat limitades amb l'objectiu de créixer de manera rendible".

Finalment, a Sud-amèrica el benefici atribuït va baixar un 19%, fins als 2.329 milions d'euros, per l'augment dels costos i les dotacions més grans. Al Brasil, el benefici atribuït va ser de 1.426 milions d'euros, un 30% menys, ja que “el fort creixement de clients i el bon comportament dels ingressos per comissions es van veure neutralitzats per un augment dels costos derivats de la inflació i de les provisions".

Segons Santander, "les perspectives macroeconòmiques al Brasil han tingut un efecte positiu en el cost del risc, que ha millorat per segon trimestre consecutiu, i també ho tindrà sobre els ingressos".

A Xile, el benefici va caure un 24% fins als 417 milions d'euros, mentre que a l'Argentina es va elevar un 74% fins als 406 milions d'euros. Altres mercats de la regió han aconseguit un resultat positiu del gener al setembre: a l'Uruguai el benefici s'ha elevat en un 36% fins als 131 milions, mentre que al Perú ha estat un 19% superior, fins als 62 milions. Colòmbia ha millorat en un 1% fins als 22 milions d'euros.

El banc va continuar augmentant la connectivitat a tota la regió i va avançar en la seva transformació digital per millorar l'eficiència i la rendibilitat. Els crèdits i els dipòsits van augmentar un 5% i un 12%, respectivament, a tota la regió. Al Brasil, el crèdit va augmentar el 3% i els dipòsits, el 12%.

Últimas noticias