Santander guanya 6.059 milions (+16%) al primer semestre i eleva objectius per al 2024

El marge d'interessos va augmentar un 12%, fins a un rècord de 23.457 milions

Per

Bolsamania | 24 jul, 2024

Santander va obtenir un benefici atribuït de 6.059 milions d'euros a la primera meitat del 2024, un 16% més respecte al mateix període de l'any anterior. L'entitat ha indicat que aquest guany es deu al "fort creixement" del marge d'interessos en tots els negocis globals i regions, recolzat en l'augment de quatre milions de clients, i el bon control dels costos, que "van compensar amb escreix" el creixement previst de les provisions.

El marge d'interessos va augmentar un 12%, fins a una xifra rècord de 23.457 milions d'euros, "gràcies al creixement de tots els negocis, sobretot Retail (banca minorista), CIB (banca d'inversió) i Wealth (gestió d'actius)".

Els ingressos per comissions van augmentar un 6%, fins al rècord semestral de 6.477 milions d'euros, “per la major activitat en tots els negocis globals. Més del 95% dels ingressos provenen de clients, cosa que reflecteix la qualitat i recurrència dels resultats de Santander", ha destacat el banc.

Per part seva, els costos d'explotació van augmentar un 3%, fins als 12.913 milions d'euros.

Les dotacions per a insolvències van augmentar un 8%, fins als 6.243 milions, per "la normalització prevista al negoci de Consumer, que, a més, es va veure parcialment compensada pel bon comportament de Retail. En general, la qualitat del crèdit es va mantenir estable, amb el cost de risc de l'1,21%, en línia amb l'objectiu anual.

"Al trimestre, hi va haver uns càrrecs de 452 milions per dotacions per a hipoteques en francs suïssos a Polònia (209 milions) i impactes després de discontinuar les plataformes d'acceptació de pagaments a comerços a Alemanya i de Superdigital a Llatinoamèrica (243 milions)", ha detallat l'entitat.

La ràtio de capital CET1 fully loaded va millorar 20 punts bàsics durant el trimestre, fins al 12,5%, "per sobre de l'objectiu del grup, gràcies al fet que la forta generació orgànica de capital durant el trimestre (+52 punts bàsics) més que va compensar el càrrec per a la futura remuneració a l'accionista amb càrrec als resultats del 20242 (-25 punts bàsics)”.

"Els altres resultats d'explotació registren un import negatiu de 972 milions d'euros (enfront d'un import també negatiu de 993 milions d'euros al primer semestre del 2023). Aquests resultats inclouen principalment l'impacte negatiu per l'ajust per hiperinflació a Argentina (687 milions d'euros), i el gravamen temporal als ingressos obtinguts a Espanya comptabilitzat al primer trimestre del 2024 per un import de 335 milions d'euros, enfront dels 224 milions d'euros al primer trimestre del 2023. Els resultats del 2024 no recullen cap aportació al Fons Únic de Resolució (293 milions d'euros bruts comptabilitzats al segon trimestre del 2023)”.

MILLORA DELS OBJECTIUS

Gràcies a aquests resultats, Santander ha millorat els seus objectius per al 2024 i ara espera assolir un creixement dels ingressos a un dígit alt (enfront de l'objectiu anterior d'un creixement a un dígit mitjà), una ràtio d'eficiència al voltant del 42% (enfront de l'objectiu anterior d'una ràtio per sota del 43%), i un ROT per sobre del 16% (enfront del 16% anterior). D'altra banda, manté els objectius de cost del risc, aproximadament l'1,2%, i CET1 fully loaded per sobre del 12% després de la implementació de Basilea III.

El grup va augmentar la rendibilitat i el valor per a l'accionista, amb un retorn sobre el capital tangible (RoTE) del 15,9%, que puja al 16,3% si es distribueix uniformement al llarg de l'any l'impacte del gravamen a la banca a Espanya, registrat íntegrament al primer trimestre (335 milions d'euros).

A més, va aconseguir un benefici per acció (BPA) de 0,37 euros, un 19% més, i un valor comptable tangible (TNAV) per acció de 4,94 euros al tancament del primer semestre. Incloent-hi el dividend en efectiu pagat el novembre del 2023 i el dividend complementari que es va abonar al maig, la creació de valor total (TNAV més dividend en efectiu per acció) va augmentar un 12%, ha precisat l'entitat.

DECLARACIONS D'ANA BOTÍN

Ana Botín, presidenta de Santander, ha destacat que “els ingressos creixen un 10% al primer semestre, recolzats en els cinc negocis globals, i els costos es mantenen gairebé plans quatre trimestres consecutius, mentre que el benefici per acció augmenta un 19%. Aquests resultats demostren que creixem de forma sostenible i rendible gràcies a la nostra escala, diversificació i a l'execució de la transformació”.

També ha indicat que, “en un entorn geopolític volàtil, confiem a complir els nous objectius gràcies a la nostra diversificació de negocis i mercats, la solidesa del nostre model i la qualitat dels equips, als quals vull agrair novament la seva gran feina”.

Últimas noticias