Philips cau amb força: registra pèrdues de 151 milions i avisa d'escassetat de subministraments
"Estem aplicant mesures per mitigar els vents en contra de la inflació"
Philips ha presentat aquest dilluns els resultats del primer trimestre, i no han agradat gaire als inversors. Els títols de la companyia holandesa es deixen més d'un 10% a la borsa després d'haver reportat unes pèrdues de 151 milions d'euros entre el gener i el març, enfront del benefici de 40 milions del mateix període del 2021. No obstant això, les vendes van augmentar, superant les previsions.
En concret, les vendes trimestrals van pujar fins als 3.920 milions d'euros des de 3.830 milions de l'any anterior, i van superar les expectatives dels analistes de 3.750 milions d'euros, extretes de la pàgina web de l'empresa. En termes comparables, les vendes van caure un 4%, enfornt d'una caiguda del 7,8% estimada per l'empresa.
Per la seva banda, l'EBITA ajustat va ser de 243 milions d'euros i el marge va pujar al 6,2%, a causa del descens de les vendes i de l'impacte dels vents en contra de la cadena de subministrament, compensat en part per l'estalvi de costos.
El fabricant holandès d'equips respiratoris i escàners corporals ha aprofitat la presentació dels comptes per parlar dels reptes que planteja la guerra d'Ucraïna. Ha advertit dels desafiaments creixents de la cadena de subministrament, però també de l'impacte de la inflació.
El CEO Frans van Houten ha destacat en un comunicat que "gràcies al dur treball de la nostra gent, hem registrat unes vendes millors del que s'esperava en circumstàncies molt difícils, amb importants vents en contra a la cadena de subministrament, així com les conseqüències de la acció de camp de Respironics".
Des del seu punt de vista, "la forta demanda dels clients i la cartera de comandes, juntament amb els nostres resultats de vendes del primer trimestre, donen suport al rang de creixement i expansió dels marges per a l'any complet, tal com es va comunicar al gener del 2022". Tot i això, el directiu ha reconegut que els "creixents riscos" relacionats amb la situació de la Covid-19 a la Xina, la guerra entre Rússia i Ucraïna, els reptes de la cadena de subministrament i les pressions inflacionistes "poden afectar potencialment la nostra capacitat per convertir la nostra sòlida cartera de comandes en vendes i assolir el nostre objectiu de marge, si les condicions es deterioren encara més”.
"Els nostres equips estan plenament centrats en l'execució diària, en satisfer la demanda dels clients i la sòlida cartera de comandes, i abordar els riscos de la cadena de subministrament. Estem aplicant mesures de costos addicionals, així com augments de preus, per mitigar els vents en contra de la inflació", ha dit.
Per als experts de Banc Sabadell, són uns resultats "millor del previst en vendes i EBITA ajustat", encara que destaquen que això últim "es deu a la millor evolució del segment Altres (4,5% vendes, divisió poc rellevant) i sense això estarien per sota atès que tant D&T (49% vendes) com CC (25% vendes) es van quedar per darrere de les expectatives davant dels problemes derivats de la cadena de subministrament”.
"Més enllà del que és estrictament operatiu, la companyia anuncia que repararà 300.000 respiradors més (+12% vs abans) i que espera produir tots els aparells vinculats a aquesta qüestió el 2022, fet que implicaria que l'últim impacte en números el veuríem al quart trimestre (dos trimestres després del previst inicialment)”, afirmen els experts de Sabadell. A més, incideixen, Philips torna a insistir que al llarg de segon trimestre "tindrem més detalls dels estudis addicionals que estarien duent a terme als aparells afectats pel Recall".
En conclusió, aquests analistes creuen que, en tot cas, són unes xifres “de poca qualitat atès que les divisions clau estan per sota del previst a EBITA ajustat, això unit a l'augment del Recall, ens porta a pensar que haurien de tenir una acollida discreta malgrat que el topline continua sent sòlid i que el valor ha perdut a l'últim any un -45% de la capitalització”.