Iberdrola puja un 64% el benefici al juny, bat rècord d'inversió i eleva objectius

La companyia va guanyar 4.134 milions d'euros al primer semestre

Per

Bolsamania | 24 jul, 2024

Iberdrola ha anunciat aquest dimecres que el seu benefici net del primer semestre va millorar un 64%, fins als 4.134 milions d'euros, enfront del mateix semestre del 2023. La companyia atribueix aquesta xifra a l'"esforç inversor", ja que ha fet inversions rècord de 5.276 milions d'euros al període, un 16% més.

Per part seva, el benefici brut d'explotació (EBITDA) ha assolit els 9.614 milions d'euros, xifra que suposa un creixement del 27% respecte al mateix període de l'any anterior. Excloent-ne la venda d'actius de Mèxic, l'EBITDA s'ha situat als 7.897 milions d'euros, un 9% més que durant el mateix període del 2023.

El creixement del benefici ha estat impulsat per un augment de la base d'actius de xarxes i pels nous marcs tarifaris als Estats Units, el Regne Unit i el Brasil, ha explicat la companyia. A més, ha subratllat la seva producció renovable "històrica" ​​i el creixement recurrent de la producció hidràulica a través de l'emmagatzematge, que ha arribat als 3.000 GWh en 6 mesos a la Península Ibèrica (un 25% de la producció hidroelèctrica total).

Iberdrola ha dit també que un altre dels factors que ha permès el creixement operatiu ha estat el "destacable increment" de la cartera de PPA (acords de compravenda d'energia neta) amb clients industrials i la millora als mercats comercials de la Península Ibèrica i Regne Unit.

PLA ESTRATÈGIC

La companyia continua avançant al Pla Estratègic 2024-2026 presentat al març, ha remarcat. Dels 5.276 milions d'euros que ha invertit al semestre, un 56% de les inversions s'han destinat als Estats Units i el Regne Unit, un 19% a la Península Ibèrica, un 15% a Llatinoamèrica, i un 10% a altres països d'Europa i Austràlia.

Per negocis, l'àrea de xarxes ha rebut el 51% de les inversions i ha arribat als 2.708 milions d'euros al primer semestre del 2024, xifra que suposa un increment del 23% respecte al mateix període de l'any anterior. Cal destacar l'increment del 63% que han tingut les inversions en xarxes de transport, de manera que ja suposen el 39% del total invertit en aquesta àrea. Així, la base d'actius de xarxes ha arribat als 43.300 milions d'euros, un 7% més que al tancament del primer semestre del 2023.

BALANÇ I DIVIDEND

L'evolució del negoci i la venda del negoci de Mèxic li han permès assolir un flux de caixa operatiu d'11.362 milions d'euros en sis mesos, enfront dels 5.731 milions del mateix període de l'any anterior, xifra que suposa un increment del 98%.

La venda d'actius a Mèxic va suposar un ingrés superior als 5.400 milions d'euros, amb unes plusvàlues de 1.165 milions d'euros després d'impostos registrats al compte de resultats del semestre.

Pel que fa al dividend, d'acord amb allò aprovat a la Junta General d'Accionistes, la companyia ha incrementat la remuneració a l'accionista un 11,4%, fins als 0,558 euros per acció amb càrrec als resultats del 2023. El proper 29 de juliol abonarà el dividend complementari de 0,351 euros per acció.

Iberdrola ja ha arribat al sòl del dividend de 0,55 euros per acció fixat al pla estratègic, i preveu que pugi fins a una forquilla d'entre 0,61 i 0,66 euros per títol el 2026.

MILLORA DE PERSPECTIVES

En aquest context, Iberdrola ha millorat les previsions per al 2024, fins a situar el creixement del benefici net en el doble dígit (excloent-ne qualsevol plusvàlua per rotacions d'actius) des dels 4.803 milions d'euros del 2023, gràcies a l'aportació de les noves inversions en xarxes, les revisions de tarifes als EUA, el Regne Unit i el Brasil i als 1.600 MW renovables en construcció.

Ignacio Galán, president d'Iberdrola, ha destacat que la companyia està ben posicionada per aprofitar les noves oportunitats a totes les àrees de negoci.

OPINIÓ DELS ANALISTES

Des de Bankinter, Aránzazu Bueno subratlla que Iberdrola bat expectatives amb aquests comptes i posa èmfasi en la nova millora de les guies de l'any anunciada.

"L'equip gestor torna a pujar les guies de l'any. És la segona vegada que ho fa el 2024. L'estimació inicial era de creixement de BNA ex-plusvàlues de dígit simple mitjà. Després dels resultats del primer trimestre el va millorar fins a creixement de dígit simple alt i ara torna a revisar a l'alça fins a doble dígit", explica.

Després d'aquests resultats, Bankinter manté el consell de comprar sobre Iberdrola pels plans de creixement contemplats per la companyia al Pla Estratègic (que podrien revisar-se a l'alça), el canvi cap a un perfil de negoci "amb més visibilitat i menys volàtil" i les ràtios de valoració "atractives".

Últimas noticias