Iberdrola eleva un 40% el benefici al primer trimestre, fins als 1.485 milions
Ho ha aconseguit gràcies a la millora dels resultats a Espanya i el Regne Unit
Iberdrola ha presentat aquest dimecres els resultats corresponents al primer trimestre, i ha anunciat un benefici net de 1.485 milions d'euros, és a dir, un 40,4% més que durant el mateix període del 2022. Ho ha aconseguit, principalment, gràcies a la millora de les xifres tant a Espanya com al Regne Unit.
La companyia ha aconseguit uns ingressos de 15.460 milions durant el període, molt per sobre dels 12.150 milions collits del gener al març del 2022, i ha obtingut un benefici brut d'explotació (Ebitda) de 4.064 milions d'euros al primer trimestre, un 38% més que els 2.950,9 milions de l'any anterior, gràcies a la recuperació del dèficit de la tarifa regulada SVT al Regne Unit, el millor exercici als països de la Unió Europea per la normalització de la producció i les menors compres d'energia a preus més baixos que l'any passat, així com pel creixement a Renovables i Xarxes.
El deute financer net ajustat se situa als 43.722 milions d'euros, un augment del 8% (de 3.347 milions), respecte al març del 2022 a causa del "fort esforç inversor" del període.
I és que les inversions brutes han assolit els 10.400 milions d'euros al primer trimestre, xifra que suposa un 9% més que entre gener i març de l'any anterior, amb més del 90% assignades a xarxes intel·ligents per accelerar l'electrificació i fomentar la autonomia energètica (4.800 milions) o a renovables (4.600 milions), de les quals 30% són en eòlica marina, ha explicat Iberdrola a la nota de resultats.
La xifra d'inversions, juntament amb una normalització de la producció al primer trimestre del 2023, ha permès incrementar la generació renovable un 11% durant el període i reduir les compres d'energia fetes durant l'exercici passat a preus elevats. D'aquesta manera, la companyia ja compta amb 40.344 MW renovables a tot el món.
A més, Iberdrola ha consolidat la seva posició en eòlica marina, amb 3.500 MW en construcció -dels quals 1.800 MW entraran en operació a França, els EUA i Alemanya-, amb contractes a proveïdors ja tancats i amb l'energia venuda per 15 anys o més.
El president d'Iberdrola, Ignacio Galán, ha apuntat que "les inversions per 10.400 milions d'euros i la normalització de les condicions operatives ens han permès impulsar el creixement i continuar aportant valor a les societats de tots els països on prestem servei".
I ha afegit que "la necessitat d'una major electrificació amb renovables, xarxes i emmagatzematge per avançar en la descarbonització i l'autonomia energètica està sent reconeguda ja per la política energètica i la regulació als nostres mercats principals, en línia amb l'estratègia que estem desenvolupant des de fa més de 20 anys”.
La companyia també ha detallat que els impostos que paga han augmentat un 102,2% respecte al primer trimestre del 2022 (583 milions) fins a assolir un total de 1.179 milions d'euros, "principalment pel nou gravamen de l'1,2% sobre les vendes a Espanya".
EL PLA ESTRATÈGIC S'ACCELERA
Aquest trimestre ha estat marcat per aliances noves i rotació d'actius per impulsar l'electrificació amb energies netes. En aquest sentit, Iberdrola recorda l'acord que ha tancat recentment per vendre el 60% del negoci de Mèxic per 6.000 milions de dòlars. I aquest mateix dimecres ha anunciat un altre acord, aquesta vegada amb el fons sobirà de Singapur (GIC), per coinvertir en el negoci de xarxes de transport al Brasil.
En aquest context, Iberdrola continua avançant a pas ferm en el pla estratègic 2023-2025. De fet, destaca que “el 60% de la nova capacitat per al 2025 ja està operativa o en construcció i el 100% de la inversió en xarxes està coberta per marcs tancats o en negociació”. A més, indica que "gràcies als darrers dos acords tancats aquest trimestre, la companyia ha assolit en tres mesos l'objectiu financer de 7.500 milions d'euros fixat al Pla de les aliances estratègiques i a la rotació d'actius per al 2025".
A això s'uneix que el grup energètic té el 95% de la producció venuda a diferents terminis –curt, mitjà i llarg termini– amb PPA o amb contractes bilaterals.