Ibercaja guanya 152 milions al juny (-20,7%) per un ingrés extraordinari el 2023
Els ingressos recurrents registren un creixement del 7,2%
Ibercaja ha reduït el benefici net un 20,7% al primer semestre del 2024, fins a assolir els 152 milions d'euros, enfront dels 192 milions del mateix període de l'exercici anterior, incloent-hi l'ingrés fiscal extraordinari que es va registrar el 2023, de 66 milions d'euros, per la posada en liquidació de Cerro Murillo.
L'entitat ha indicat que, excloent-ne aquest impacte, el benefici net ajustat ha augmentat un 21,2% en línia amb l'increment del benefici abans d'impostos.
En el cas dels ingressos recurrents, han experimentat un creixement del 7,2% respecte al gener i el juny de l'any passat, fins als 638 milions d'euros, i la moderació de les provisions a causa de l'excel·lent comportament de la qualitat de l'actiu.
El marge d'interessos creix un 4,2% durant aquest període, fins als 335 milions d'euros, gràcies a la fase final del repreu de la cartera de crèdit alhora que es manté un cost de l'estalvi minorista molt contingut. El marge de clients arriba al 3,0%, percentatge que implica una millora de 19 punts bàsics en termes interanuals.
Tot i això, l'increment en el cost de finançament majorista com a conseqüència de l'entorn de tipus més alts respecte a l'any anterior, tant a llarg termini (resta 25 milions d'euros) com a curt termini (resta 26 milions d'euros), redueix el creixement del marge d'interessos al primer semestre del 2024.
Les comissions netes, per part seva, pugen fins als 236 milions d'euros als sis primers mesos, un 6,5% superiors durant el període comparable de l'any anterior. Les comissions no bancàries han estat les principals impulsores d‟aquest augment, amb un creixement de l'11,3% interanual, a causa del dinamisme de la gestió d'actius i assegurances i l'evolució dels mercats de renda fixa i renda variable que han impactat de manera positiva en les rendibilitats dels actius.
Per part seva, el resultat net de les assegurances s'ha incrementat en 14,6 milions d'euros respecte al mateix semestre de l'any anterior, contribuint a la positiva evolució dels ingressos.
Així, el marge brut, que inclou la comptabilització del gravamen a la banca per 40 milions d'euros (12 milions d'euros més que el 2023), ha arribat als 611 milions d'euros, un 8,0% més que al mateix semestre de l'any passat.
SOLVÈNCIA
En línia amb els seus objectius estratègics, Ibercaja ha continuat reforçant els seus nivells destacats de solvència, qualitat d'actius i liquiditat, presentant un dels balanços més sòlids del sistema financer espanyol.
La taxa de mora se situa a l'1,6%, una de les més baixes del conjunt del sistema, fet que suposa un diferencial de 198 punts bàsics respecte a la mitjana del sector i el grau de cobertura es xifra al 80,5%.
Tot i les incerteses de l'entorn, el conjunt de l'exposició problemàtica, dubtosos i actius adjudicats es redueix un 5,5% respecte al tancament del 2023, fins als 784 milions, gràcies a l'estabilitat de la xifra d'actius dubtosos manté als 485 milions d'euros, i a la caiguda d'un 13,8% del saldo d'actius adjudicats al semestre, fins als 299 milions d'euros.
La ràtio de capital CET1 fully loaded puja al 13,2%, suposant un augment de 50 punts bàsics durant l'any, i la ràtio de capital total fully loaded s'ubica al 17,7%. (17,8% en termes Phased In), i la distància MDA, que mesura l'excés de capital davant els requeriments SREP, se situa en 512 punts bàsics, una de les més elevades del sistema financer espanyol.
Així mateix, Ibercaja manté una sòlida posició de liquiditat, amb una ràtio LCR del 236,3%. L'entitat mostra un perfil de finançament sòlid amb una estructura de dipòsits altament granular. La ràtio NSFR se situa al 145,1% i la ràtio de crèdit sobre dipòsits al 86,9%.
Entre el gener i el juny, per donar resposta a les necessitats dels seus clients, en línia amb l'evolució dels tipus d'interès i del desenvolupament dels mercats de renda fixa i renda variable, Ibercaja ha ofert una àmplia gamma d'alternatives per a l'optimització de la rendibilitat dels estalviadors, en funció de les preferències i perfils de risc.
Així, els dipòsits a termini han augmentat fins als 4.600 milions d'euros i la gestió d'actius i assegurances augmenta un 4,5% l'any, fins als 39.444 milions d'euros, saldo que ja representa el 54,1% del total dels recursos de clients.