IAG torna a resultats positius, amb un benefici operatiu de 9 milions, i eleva objectius

De cara a l'estiu, la companyia ha reconegut que les perspectives són "encoratjadores"

Per

Bolsamania | 05 mai, 2023

IAG ha obtingut un benefici operatiu abans de partides excepcionals de 9 milions d'euros al primer trimestre, xifra que suposa 750 milions d'euros més que al primer trimestre del 2022 i un resultat positiu en un primer trimestre per primera vegada des del primer trimestre de 2019.

La companyia va registrar unes pèrdues després d'impostos i partides excepcionals de 87 milions d'euros fins al març, xifra que implica un descens del 88,9% respecte al mateix període de l'exercici anterior.

Els ingressos van pujar fins als 5.889 milions d'euros, en comparació amb els 3.435 milions d'euros del primer trimestre del 2022, amb una millora del 71,4%.

El hòlding d'aerolínies ha subratllat que aquests resultats responen a la demanda "sòlida i sostinguda" a totes les seves aerolínies. Els seus títols es disparen a la borsa aquest divendres (+5,2%).

A més, IAG ha millorat previsions. Així, ha explicat que, tenint en compte les seves perspectives i els resultats del primer trimestre, actualment espera que el benefici de les operacions abans de partides excepcionals per al conjunt de l'any 2023 sigui superior al rang més alt de la previsió anterior entre 1.800 i 2.300 milions d'euros. També espera que el seu deute net, el 31 de desembre del 2023, millori la previsió anterior de mantenir-se estable d'un any a un altre i es redueixi en línia amb la millora dels seus resultats.

La companyia ha comentat que està observant que la demanda de passatge es manté forta a totes les aerolínies del grup i a totes les regionals, especialment per als clients d'oci. Amb vista a l'estiu, ha reconegut que les perspectives són "encoratjadores", amb al voltant del 80% dels ingressos previstos per al segon trimestre ja reservats. Tot i així, la seva estimació és que la capacitat per a l'exercici se situï al voltant del 97% sobre els nivells del 2019, a mesura que es va centrant en els mercats principals.

“IAG ha registrat uns sòlids resultats financers al primer trimestre, període durant el qual les aerolínies del grup van recuperar capacitat fins a aproximar-se als nivells anteriors a la pandèmia. Iberia va obtenir un benefici rècord al primer trimestre i totes les nostres aerolínies van superar les previsions, beneficiant-se d'una demanda sòlida i un preu més baix del combustible durant el trimestre. Estem observant un volum saludable de reserves, amb la demanda d'oci especialment ferma, mentre que els viatges de negocis es continuen recuperant, tot i que a un ritme menor”, ha declarat Luis Gallego, conseller delegat d'IAG.

Tot i això, l'empresa ha reconegut que és conscient de les incerteses a les quals s'enfronta el sector, com la contínua volatilitat als entorns geopolítics i macroeconòmics, que pot impactar en el preu del combustible, que suposa el cost més gran d'IAG, així com en la confiança del consumidor. També es refereix a la "limitada visibilitat" sobre les reserves per a la segona meitat de l'any, i a l'impacte dels problemes a l'entorn operatiu extern, com les vagues que actualment estan en curs en els casos dels controladors francesos o entre diferents col·lectius a l'aeroport de Heathrow.

Pel que fa a altres partides, les despeses van patir l'efecte de l'augment de la capacitat enfront del 2022; així, les despeses totals de les operacions es van incrementar un 40,8% enfront de l'any anterior, mentre que els costos excloent-ne combustible per AKO van baixar un 13,4%.

El deute total del grup el 31 de març del 2023 era de 19.767 milions d'euros, 217 milions d'euros menys que el 31 de desembre del 2022, a causa principalment dels moviments dels tipus de canvi. El deute net (deute total menys efectiu, actius líquids equivalents i dipòsits remunerats a curt termini) era de 8.398 milions d'euros el 31 de març del 2023, xifra que suposa una reducció de 1.987 milions d'euros des del 31 de desembre del 2022.

Últimas noticias