El benefici de Fluidra es redueix un 40% fins al setembre, però manté objectius

Les vendes es van reduir en totes les geografies en què opera la cotitzada espanyola

Per

Bolsamania | 26 oct, 2023

El benefici de Fluidra ha minvat dràsticament durant els primers nou mesos del 2023. Els guanys de la companyia del sector piscina i 'wellness' s'han reduït un 40% entre el gener i el setembre, fins als 108 milions d'euros des dels 179 anteriors. Cal assenyalar que Fluidra va tancar el primer semestre amb un benefici net de 104 milions d'euros, que aleshores ja va representar una minva del 37,5%.

De la mateixa manera, la companyia ha anunciat que les vendes es van reduir un 16% fins als 1.623 milions d'euros, encara que es van situar dins del rang previst. Durant els primers 9 mesos de l'exercici anterior, la companyia va reportar uns ingressos de 1.967 milions d'euros.

Per àrees geogràfiques, totes les regions en què opera Fluidra van reduir les vendes els primers 9 mesos del 2023. En concret, els ingressos d'Europa del Sud van minvar un 5,9% fins als 112 milions d'euros des dels 119 milions d'euros anteriors, representant una quarta part del total de la companyia, de la seva banda, la resta d'Europa va aportar uns ingressos de 62 milions (-6,9%), xifra que suposa un 14,1% del negoci de la companyia. A Amèrica del Nord, les vendes de la companyia van caure un 25,7% fins als 179 milions al tancament del setembre i van representar un 40,8% dels ingressos totals. La resta de les geografies van suposar un 19,4% del total de vendes, tot i que els ingressos van caure un 10,7% fins als 85 milions d'euros.

Per la seva banda, l'EBITDA de la companyia també es va reduir fins als 366 milions des dels 456 milions anteriors (-19,7%), reflectint l'efecte de les menors vendes, però recolzat per un marge brut més gran "i amb el Programa de Simplificació contribuint de manera positiva a la seva evolució”.

Fluidra ha indicat que la companyia s'ha centrat en la generació de caixa durant els darrers tres mesos i ha assenyalat que s'han produït avenços en la reducció del capital de treball i del deute net, havent completat al mes de juliol tant l'adquisició de Meranus com el primer pagament del dividend. En concret, el deute net de Fluidra es va reduir uns 70 milions d'euros des del trimestre anterior i va tancar el setembre als 1.230 milions d'euros.

Amb tot, la cotitzada ha reiterat la 'guidance' i manté les previsions per a l'actual exercici, entre les quals destaquen unes vendes d'entre 2.000 i 2.100 milions d'euros, un EBITDA d'entre 310 i 450 milions d'euros o un benefici de caixa net entre 0,95 i 1,15 euros per títol.

Així mateix, la companyia espanyola ha destacat que el Programa de Simplificació esmentat està "creant valor a llarg termini i millorant la resiliència de la companyia". S'espera que aquest programa, centrat en la millora del marge brut i la reducció dels costos fixos, generi una millora de l'EBITDA de 100 milions d'euros durant els propers tres anys. Fins ara, segons Fluidra, s'estan implementant més de 350 iniciatives que es preveu que generin uns 31 milions d'euros d'estalvi el 2023, en línia amb l'objectiu per a l'any.

"Hem aconseguit uns bons resultats en un context difícil. Deixar enrere la correcció d'inventari al canal és positiu per a la normalització del sector. El nostre Programa de Simplificació per millorar els nostres marges progressa a bon ritme. De cara al futur, confio en l'atractiu del sector i en la nostra capacitat de crear valor per als nostres accioniestes com la companyia líder mundial del sector de la piscina i 'wellness'", ha destacat Eloi Planes, president executiu de Fluidra.

Els resultats han provocat una forta volatilitat a la cotització de Fluidra. La companyia va arribar a caure un 5% a la borsa després de donar a conèixer les seves xifres, encara que ha tancat amb una pujada del 4,40%.

VALORACIONS DELS EXPERTS

Els experts de Jefferies creuen que els resultats, si bé van ser "pitjors del que s'esperava" i "en línia amb els seus homòlegs nord-americans", no son prou negatius per canviar la seva visió sobre la companyia. De fet, la companyia novaiorquesa manté la seva recomanació de compra sobre la cotitzada espanyola, als títols de la qual atorga un preu objectiu de 24 euros, xifra que dibuixa un potencial alcista del 49% des dels últims preus de tancament.

"El capital circulant net operatiu es va situar en 490 milions d'euros, xifra que mostra un bon progrés, amb una millora de la ràtio a mitjà termini de 250 punts bàsics interanuals i de 660 punts bàsics trimestrals, fins al 30,2% de les vendes. La posició de deute net es va situar en 1.200 milions d'euros, amb una ràtio deute net/EBITDA a mitjà termini de 2,9 vegades, els dos a la baixa seqüencialment", destaquen aquests experts.

Així mateix, els estrategs de Jefferies preveuen que les previsions se situïn "a l'extrem inferior del rang, atesa la debilitat del tercer trimestre, fet que implica retallades de mitjà dígit simple".

Aquests analistes destaquen que esperaven "certa debilitat" després de la lectura negativa de Pool i Pentair als EUA, especialment després que Pentair rebaixés "lleugerament" la visió sobre el mercat de les piscines. "Els comentaris sobre el 2024 segueixen sent variats fins ara, amb un creixement limitat previst, sense repunt en la construcció nova, pressió contínua en la remodelació, però el mercat secundari torna als patrons normals de creixement i vents de cua a causa de la reducció d'existències aquest any. Els homòlegs nord-americans veuen preus positius a causa de la inflació i esperen que els marges es mantinguin, amb Fluidra encara complint un pla d'estalvi important de costos", conclouen.

Últimas noticias