DIA redueix pèrdues fins als 257 milions i assegura que no afecta la sanció a Fridman
La companyia ha mostrat el seu "absolut rebuig" al conflicte entre Rússia i Ucraïna
El resultat net atribuïble de DIA del 2021 ha millorat un 29,3% a causa d'una reducció de despeses financeres del 60,2% com a resultat de menors costos de finançament i una gestió activa del risc de tipus de canvi. Tot i així, el grup va obtenir l'any passat pèrdues de 257,3 milions enfront dels números vermells de 363,8 milions del 2020.
Les vendes netes es van situar als 6.648 milions d'euros, xifra que suposa un 3,4% menys que a l'exercici 2020. Aquest descens està motivat, principalment, per la reducció en un 3,8% del nombre de botigues al final del període i la devaluació del real brasiler i el peso argentí. L'EBITDA ajustat va millorar un 1,1%, fins als 124 milions, mentre que l'EBIT va pujar un 3,3%, però va ser negatiu en -176 milions.
DIA ha destacat que el 2021 "ha estat un any central en la transformació", amb l'objectiu de construir un nou concepte de botiga a partir d'una nova definició comercial i de proposta de valor per als clients.
Les vendes en superfície comparable ('like-for-like') han experimentat un increment del 5,0% el 2021, en relació amb el 2019. Per la seva banda, si es compara amb el 2020, van caure un -3,6%. Això es deu a les compres d'abastament extraordinàries experimentades pel grup l'any 2020, a tots els mercats, a causa dels confinaments causats per l'inici de la pandèmia de Covid-19 a tot el món i que el 2021 s'han normalitzat.
També cal destacar que l'augment del preu de l'electricitat "ha impactat amb força" en l'increment de despeses d'explotació del grup, en pujar del 5,7% al 6,5% com a percentatge de vendes netes. El cost de l'electricitat, sobretot a Espanya, ha suposat un cost sobre 39,9 milions d'euros. De la mateixa manera, les despeses relacionades amb el procés de remodelació de botigues han suposat un cost addicional de 16,1 milions d'euros al conjunt del grup.
Stephan DuCharme, president executiu de Grup DIA, ha destacat que “el 2021 hem progressat significativament al nostre full de ruta, i encara que ens queda camí per recórrer, avancem de manera ferma i tenim la confiança d'arribar al nostre propòsit estratègic, fer de Grup DIA l'experiència preferida de compra de proximitat i un operador líder en la distribució d'alimentació a les geografies en què operem juntament amb els emprenedors locals que són els nostres franquiciats”. L'executiu ha aprofitat per mostrar el seu rebuig absolut al conflicte entre Rússia i Ucraïna. “Volem traslladar al poble ucraïnès un missatge de solidaritat i suport per les conseqüències humanitàries esquinçadores que estan afectant milions de persones i que ens omplen de gran preocupació”, ha signat DuCharme.
En relació a la sanció imposada a oligarques russos en el marc de la guerra, entre ells Mikhail Fridman, propietari de DIA, la companyia ha traslladat "un missatge d'estabilitat" i ha transmès que "Grup DIA no s'ha vist afectat actualment, a cap tipus". Cap accionista de LetterOne, incloent-hi Fridman, ostenta, ni individualment ni mitjançant acord amb altres accionistes, el control de LetterOne. Per tant, ni LetterOne, ni en conseqüència DIA, estan subjectes a cap sanció, ha explicat.