Bankinter guanya 200,8 milions d'euros al primer trimestre, un 8,7% més

El marge d'interessos puja un 11%, fins als 578 milions d'euros

Per

Bolsamania | 18 abr, 2024

Bankinter ha presentat un benefici net de 200,8 milions d'euros al primer trimestre del 2024, un 8,7% més. "L'impacte del nou impost al sector financer, comptabilitzat íntegrament aquest primer trimestre, va ser per a Bankinter de 95 milions d'euros, enfront dels 77 milions d'euros de l'any passat", ha destacat l'entitat en nota de premsa.

El marge d'interessos del trimestre ha augmentat un 11%, fins als 578 milions d'euros, i les comissions netes han millorat un 9%, fins als 166 milions.

Per part seva, el marge brut ha millorat un 7%, fins als 659 milions, els costos operatius han augmentat un 6%, fins als 232 milions, i el marge d'explotació ha pujat un 8%, fins als 426 milions. A més, les provisions de crèdit han baixat un 2%, fins als 100 milions.

"Tots els marges del compte presenten creixements importants respecte al mateix període del 2023, gràcies,no només a l'evolució encara positiva dels tipus d'interès, sinó especialment als volums més grans de la cartera de crèdit i a una estratègia comercial que segueix donant bons resultats en quants negocis i geografies està desplegat el banc", ha explicat Bankinter.

EVOLUCIÓ DE LES COMISSIONS

"Els ingressos per comissions cobrades pels diferents serveis i activitats de valor que el banc proporciona als seus clients sumen 213,3 milions d'euros, un 4,7% més, i 47,8 milions en son les procedents del negoci de Gestió d'Actius, un 17,6% més. Després d'això, destaquen les de cobraments i pagaments, 45,6 milions d'euros, un 6,2% més, i les d'operativa de valors, 40,4 milions d'euros (+4,2%).

Les comissions netes (diferència entre les cobrades i les que el banc paga als seus socis de la Xarxa d'Agents o de Banca Partner) van pujar als 165,8 milions, amb una alça del 8,5%”, ha assenyalat l'entitat.

MANTÉ EL CAMÍ DE CREIXEMENT

"Bankinter obre l'exercici 2024 mantenint el camí de creixement de l'any anterior, amb millores en tots els epígrafs del balanç, així com a tots els negocis i geografies en què el banc té presència. L'increment dels volums, gràcies a la consistència de la seva estratègia comercial, la bona gestió dels diferencials i l'impuls dels segments de clients de més valor ha generat creixements a tots els marges i ha consolidat el banc en posicions de lideratge sectorial tant en eficiència com en rendibilitat", ha destacat el banc.

"I tot això", ha afegit, "preservant el bon perfil de risc, amb una morositat controlada. Pel que fa a les diferents ràtios del compte, la rendibilitat sobre recursos propis, ROE, es consolida en un excel·lent 17,4%, amb un ROTE del 18,4%, xifres al capdavant del sector a Espanya", ha afegit la companyia.

"La ràtio de capital CET1 fully loaded arriba al 12,5%, i el mínim regulatori exigit a Bankinter pel BCE del 7,8%, el menor entre la banca cotitzada a Espanya, fet que suposa un matalàs de capital del 4,66% (més de 1.800 milions d'euros)”, ha destacat el grup.

"Quant a la ràtio de morositat, es conserva a nivells òptims, un 2,2%, tot just 5 punts bàsics per sobre de fa un any. En el cas d'Espanya, la mora puja fins al 2,6%, des del 2,4% anterior, que compara molt bé davant la mitjana sectorial, que amb dades al gener se situava al 3,6%”, ha remarcat.

"Menció especial mereix la ràtio d'eficiència del banc, que es redueix fins a un reeixit 35,3%, enfront del 35,7% de fa un any, dada que encara és millor a Espanya: 28,5%, fet que suposa liderar les millors xifres del sector", ha subratllat.

"Pel que fa a la liquiditat, es manté a nivells òptims. La ràtio de dipòsits sobre crèdits és del 103%, superior fins i tot a la de fa un any, que era del 102,6%", ha indicat.

DADES DEL BALANÇ

Els actius totals del Grup se situen el 31 de març del 2024 als 112.938,3 milions d'euros, un 6,6% més que durant el mateix període del 2023.

La cartera de crèdits sobre clients arriba als 77.041 milions d'euros, un 5,4% més que fa un any. Pel que fa a Espanya, la cartera creditícia creix un 2,2%, percentatge una mica inferior, atès un mercat immobiliari nacional més feble, si bé al sector es va produir una caiguda mitjana del 2,7% amb dades al febrer del Banc d'Espanya.

Pel que fa als recursos minoristes de clients, arriben als 78.750 milions d'euros, cosa que significa un creixement del 6%, amb fort creixement dels dipòsits a termini i una caiguda, encara que menor, del saldo de comptes. El creixement percentual a Espanya també és similar, i molt per sobre de la mitjana sectorial. Per la seva banda, experimenten un creixement notable els recursos gestionats fora de balanç, un 18,2% més, fins a la xifra de 47.125,3 milions d'euros.

LÍNIES DE NEGOCI

Banca d'Empreses continua sent la que fa la major aportació al marge brut del banc, gràcies a una proposta especialitzada, amb productes i serveis personalitzats en funció de les necessitats del client, i molt competitiva. Sobre aquestes bases, el negoci de Banca de Empresas manté un creixement molt positiu. Així, la cartera de crèdit a empreses arriba al final del trimestre a la xifra de 32.900 milions d'euros, xifra que significa un 8,5% més sobre el mateix període del 2023. A Espanya, el creixement de la cartera de crèdit empresarial s'incrementa un 5%, enfront d'una caiguda del sector del 3,7% amb dades el febrer del Banc d'Espanya.

Pel que fa al negoci de Banca Comercial, o de persones físiques, “el resultat en aquests tres primers mesos ha estat molt satisfactori, especialment pel que fa al volum de patrimoni gestionat. Al segment de Banca Patrimonial, que agrupa als clients de més patrimoni, el total del que gestiona el banc puja fins als 65.500 milions d'euros, un 14% més que fa un any Només durant aquest període, el banc ha captat 700 milions d'euros de patrimoni nou”, ha assenyalat l'entitat.

BANCA MINORISTA

A l'altre dels segments, el de Banca Retail (minorista), el creixement del patrimoni gestionat ha estat de l'11%, fins als 52.100 milions d'euros, amb un patrimoni net nou de 600 milions.

Pel que fa als principals productes que componen el portfoli de Banca Comercial, destaca el creixement del 18,2% dels recursos gestionats fora de balanç. Dins d'aquests, els fons d'inversió propis creixen un 14,9%, fins als 13.960,1 milions, els fons d'altres gestores comercialitzats pel banc creixen un 18,2%, amb una cartera que suma 22.519,7 milions, un 14,5% dincrement per als fons de pensions, i finalment una alça del 29% per a la gestió patrimonial i SICAV.

Pel que fa a la cartera de comptes nòmina, continua consolidant-se com una de les principals vies de captació de clients del banc. El nombre de comptes nòmina puja als 547.000, un 5% més dels que hi havia fa un any.

PRODUCCIÓ HIPOTECÀRIA

A la banda de l'actiu, la nova producció hipotecària del trimestre, per import de 1.300 milions d'euros, és un 20% inferior a la del primer trimestre de l'any passat. "Això és conseqüència de diferents motius: la debilitat actual del mercat immobiliari i hipotecari, el factor estacional que suposa la inclusió en aquest trimestre del període de vacances de la setmana santa, a diferència de l'any anterior, i les dades comparativament inferiors de Bankinter Portugal, que al primer trimestre del 2023 va tenir un comportament excel·lent gràcies a una potent campanya comercial”, segons ha assenyalat el banc.

"No obstant tot això", ha conclòs Bankinter, "la cartera hipotecària residencial del Grup Bankinter creix un 2,5% respecte a la mateixa data del 2023, en reduir-se el ritme de les amortitzacions. Així mateix, el banc preveu una reactivació de aquest mercat a la segona part de l'any, a causa d'una possible baixada de l'Euribor i d'un entorn macroeconòmic millor al previst”.

Últimas noticias