ASML segueix caient i estén la caiguda després de retallar previsions per al 2025

El seu CEO adverteix que la recuperació "és més gradual del que s'esperava anteriorment"

Per

Bolsamania | 16 oct, 2024

ASML estén la seva correcció aquest dimecres (-4%) després d'enfonsar-se un 15% aquest dimarts, després de publicar anticipadament els resultats del tercer trimestre del 2024. I, encara que els comptes del fabricant de xips no han estat dolents, la revisió a la baixa de les seves previsions per al proper any han decebut el mercat. La seva caiguda està pressionant la valoració global dels fabricants de xips.

Així, l'empresa neerlandesa ha obtingut un benefici net de 2.077 milions d'euros, un 31,62% més que els 1.578 milions d'euros del mateix període de l'exercici anterior i per sobre dels 1.910 milions d'euros esperats pel consens.

Les vendes netes, per part seva, s'han ubicat als 7.467 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 19,6% des dels 6.243 milions d'euros del tercer trimestre del 2023 i també superant l'estimació de 7.170 milions d'euros.

En el cas de les comandes o les reserves netes d'ASML han arribat als 2.630 milions d'euros, molt lluny dels 5.567 milions de l'any passat (-52,76%) i dels 5.390 milions d'euros projectats pels analistes.

"Si bé segueix havent-hi forts desenvolupaments i potencial alcista en IA, altres segments del mercat estan trigant més a recuperar-se. Ara sembla que la recuperació és més gradual del que s'esperava anteriorment. S'espera que això continuï el 2025, cosa que genera cautela entre els clients”, ha dit Christophe Fouquet, conseller delegat de la companyia.

"Pel que fa a Logic, la dinàmica competitiva de les foneries ha donat com a resultat una rampa més lenta de nous nodes en certs clients, fet que ha provocat diverses sortides de fàbrica i canvis resultants en el cronograma de demanda de litografia, en particular EUV. A Memory, veiem addicions de capacitat limitades, amb el focus encara sobre les transicions tecnològiques que donen suport a la demanda relacionada amb HBM i DDR5 AI”, ha afegit.

I aquí ha estat on han sorgit les preocupacions, ja que s'ha retallat la guia per al 2025. ASML espera ara que les vendes netes se situïn entre 30.000 milions d'euros i 35.000 milions d'euros, la meitat inferior del rang que havia proporcionat al seu Investor Day de 2022.

"Esperem un marge brut d'entre el 51% i el 53%, que està per sota del rang que vam proporcionar aleshores, principalment relacionat amb el retard en el moment de la demanda d'EUV", ha afegit Fouquet.

ASML també preveu uns costos d'R+D de prop de 1.100 milions d'euros i uns costos de venda, generals i administratius de prop de 300 milions d'euros, i que les vendes netes totals per a tot l'any 2024 se situïn al voltant de 28.000 milions d'euros.

Després de la publicació d'aquestes xifres, Albie Amankona, analista de Third Bridge, ha comentat que els desafiaments de la cadena de subministrament, com l'escassetat de mà d'obra qualificada i les tensions geopolítiques, són riscos, però fins ara no han afectat significativament les vendes. La relació d'ASML amb Zeiss segueix sent un possible coll d'ampolla, però els experts creuen que és poc probable que els problemes de la cadena de subministrament descarrilin els objectius per al 2025”.

"S'espera que el nou CEO d'ASML, Christophe Fouquet, mantingui l'enfocament estratègic de l'empresa, prioritzant-ne l'execució i l'eficiència a mesura que l'empresa s'expandeix", ha dit.

Últimas noticias