Volatilidad al petroli després d'estendre l'OPEP+ les retallades fins a mitjans de l'any
Es prorroguen les retallades voluntàries addicionals de 2,2 milions de barrils al dia
Actualitzat : 16:24
El petroli cotitza molt volàtil aquest dilluns (els barrils de qualitat Brent i el West Texas han passat de caure a registrar pujades, i ara de tornada al verd amb guanys del 0,31% i el 0,26%, respectivament), després d'haver anunciat l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus socis, el grup conegut com l'OPEP+, que estendran les retallades voluntàries de producció de 2,2 milions de barrils diaris fins a mitjans d'any. Mantenen així per al segon trimestre la mesura que han aplicat a la primera part de l'any.
La notícia va ser anunciada aquest diumenge. En un comunicat, l'OPEP ha detallat que diversos països de l'OPEP+ han decidit mantenir les mesures que estan aplicant almenys fins a mitjans del 2024 en un intent de "recolzar l'estabilitat i l'equilibri dels mercats petroliers".
Aràbia Saudita, per exemple, representa la meitat de la reducció promesa, i és que el líder de l'OPEP s'ha compromès a continuar retallant 1 milió de barrils al dia. D'aquesta manera, la producció serà d'aproximadament 9 milions de barrils per dia fins a finals de juny.
L'Iraq deixarà de posar al mercat 220.000 barrils, Unió dels Emirats Àrabs, 163.000 barrils; Kuwait, 135.000 barrils; Kazakhstan, 82.000 barrils; Algèria, 51.000 barrils; i, finalment, Oman retallarà la seva producció en 42.000 barrils.
"Posteriorment, per donar suport a l'estabilitat del mercat, aquestes retallades voluntàries es restabliran gradualment subjecte a les condicions del mercat", confirma la nota. És a dir, en funció de la demanda. Cal recordar que l'OPEP+ considera que aquest any el creixement de la demanda se situarà al voltant dels 2,25 milions de barrils diaris, mentre que l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) preveu un creixement més modest, d'1,22 milions de barrils al dia.
Per part seva, Rússia ha promès reforçar el seu paper centrant-se més en les retallades de la producció que en les exportacions. I és que Moscou ha decidit mantenir també la seva retallada voluntària de 471.000 barrils diaris al segon trimestre del 2024. Aquesta reducció, detalla el comunicat de l'OPEP, "provindrà de la producció i exportació de cru".
En concret, a l'abril retallarà 350.000 barrils de producció i 121.000 d'exportació, mentre que al maig el repartiment serà de 400.000 barrils de producció i 71.000 d'exportació. Finalment, al juny, Rússia retallarà 471.000 barrils al dia totalment de producció.
"La retallada voluntària de producció de Rússia se suma a la retallada de 500.000 barrils diaris prèviament anunciada per la Federació Russa a l'abril del 2023, i que s'estendrà fins a finals de desembre del 2024", detalla la nota.
També diu que la retallada d'exportacions "es farà a partir dels nivells mitjana d'exportació dels mesos de maig i juny del 2023".
Després de les caigudes experimentades pel petroli a l'inici de la sessió, l''or negre' cotitza ara en verd, cosa que en opinió d'Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank, és un "senyal que les retallades de l'OPEP per sí sols no mantindran el preu del cru per sobre del nivell dels 80 dòlars per barril”.
I és que els preus del petroli han estat movent-se en un rang estret de 75 a 85 dòlars per barril des de principis d'any, malgrat les retallades de subministrament de l'OPEP+, els atacs marítims dels huties al mar Roig i els riscos geopolítics derivats de la guerra d'Israel contra Hamàs.
Antonio Ernesto Di Giacomo, analista de mercat a xs.com, comenta per part seva que la decisió de l'OPEP+, "àmpliament anticipada pel mercat", ha estat rebuda amb cert entusiasme, ja que "s'espera que les retallades de producció ajudin a estabilitzar el mercat enmig de les preocupacions econòmiques globals creixents i l'augment de la producció fora del grup”. En concret, es refereix a l'elevada oferta per part dels Estats Units.
La mesura, diu, "s'ha percebut com a pas important cap al reequilibri del mercat del petroli i el restabliment de l'estabilitat de preus". I és que, apunta aquest expert, l'ampliació de les retallades de producció "ha fomentat una atmosfera de confiança entre els inversors, que veuen amb optimisme la perspectiva d'una estabilitat més gran dels preus del petroli a curt termini".
Tot i això, recorda que també "persisteixen algunes preocupacions sobre l'eficàcia a llarg termini d'aquestes mesures, atesa la incertesa actual que envolta la demanda mundial d'energia i l'evolució de la situació geopolítica en algunes regions productores de petroli clau".
NOTÍCIA POSITIVA
Els estrategs de Bankiner apunten que l'extensió de la reducció del subministrament és una "notícia positiva per al petroli". "Fins fa poc, hi havia una evident falta de consens entre els membres de l'OPEP per assolir un acord pel que fa al nivell de retallades, tot i això, en aquesta reunió, sí que s'esperava aquesta reducció", destaquen.
"Les divergències són evidents, ja que només Aràbia Saudita implementa al voltant del 40% de les retallades i altres països augmenten producció aprofitant la reducció d'alguns membres integrants", indiquen també, i estimen un "impacte positiu" en la cotització del cru per la menor oferta, encara que atès que la notícia era esperada serà, per tant, "moderat".
Tot i això, també avisen que "en un horitzó temporal de més llarg termini, els preus es reduiran per l'auge de les energies renovables, per la menor demanda, particularment de la Xina, i perquè el món augmenta la seva eficiència i, per tant, cada vegada és necessària una menor quantitat de petroli”.
La propera reunió se celebrarà l'1 de juny, i l'OPEP+ marcarà les bases de producció per a la segona meitat de l'any.