L'OPEP+ decideix aquest dijous si segueix amb el bombament de cru o opta per frenar-lo
El mercat està dividit, encara que alguns productors ja han dit que no preveuen cap canvi
Els grans productors de cru (OPEP+) decidiran aquest dijous si segueixen amb el bombament de 400.000 barrils mensuals addicionals de petroli que estan afegint des d'agost o decideixen suspendre'l després que els EUA i altres països hagin alliberat reserves i davant del que està passant amb la variant òmicron de la Covid.
El grup de productors de petroli més poderós del món va optar per posposar la trobada a finals d'aquesta setmana per tenir temps per analitzar què està passant amb la soca sud-africana del virus.
Encapçalada per l'Aràbia Saudita, l'Organització de Països Exportadors de Petroli té previst reunir-se per videoconferència a partir de les dues del migdia. Al grup de 13 membres s'uniran aquest dijous aliats que no pertanyen a l'OPEP, com Rússia.
En principi, hi ha pocs indicis que aquest grup tingui intenció finalment de canviar el rumb del seu pla de producció actual. Els ministres de l'OPEP que representen l'Aràbia Saudita i l'Iraq han indicat que és probable que el grup mantingui aquesta política de producció, mentre que el líder dels països no pertanyents a l'OPEP, Rússia, va dir a principis d'aquesta setmana que no seria necessari prendre mesures urgents al mercat del petroli, recull CNBC.
No obstant això, alguns analistes es pregunten si l'OPEP+ es podria veure temptada a fer una pausa per avaluar el mercat, citant la volatilitat més gran dels preus i els temors sobre el possible cop a la demanda energètica a causa de la variant òmicron.
De fet, es creu que alguns productors de l'OPEP+ podrien tenir dificultats per complir la seva quota el mes que ve si el grup continua endavant amb un augment de la producció.
"Crec que la caiguda dels preus del petroli i les grans incògnites que envolten la soca òmicron faran que l'OPEP+ demani un cessament temporal dels augments de producció. Això pot tornar un mínim d'estabilitat als mercats del petroli", augura Jeffrey Halley, analista d'Oanda.