Lleugeres caigudes del petroli després d'acordar l'OPEP+ augmentar la producció des d'agost

Gairebé tot el petroli extra serà per a l'ús intern dels propis països productors

Per

Bolsamania | 16 jul, 2020

L'OPEP+ ha acordat augmentar moderadament la producció de petroli a partir d'agost. Es tracta d'una decisió que ja es tenia prevista, en entrar en vigor la segona fase de la retallada de l'oferta que regeix des de maig, no obstant això, no s'espera que aquest increment impacti en els mercats, ja que gairebé tot el petroli extra serà per a l'ús intern dels propis països productors. El petroli cau aquest dijous al voltant d'un 0,5%.

En una trobada en la qual han estat presents els ministres d'Energia de l'Aràbia Saudita i Rússia, juntament amb un comitè intern de l'OPEP i 10 productors independents. El ministre saudita ha assegurat que aquest pas va en línia amb un increment de la demanda petroliera: "Ens movem cap a la pròxima fase de l'acord".

La "històrica" retallada regeix des de l'1 de maig fins al 31 de juliol, després que es prolongués per un mes la seva vigència, inicialment pactada per dos mesos. La segona fase entra en vigor l'1 d'agost i regeix fins a cap d'any.

En concret, l'OPEP+ ha reduït la reducció de la quota de producció des de -9,7 mil milions de barrils al dia al juliol fins a -8,1 milions a l'agost. "La institució té motius per posar fi al període de retallades ultra intenses, ja que els mercats del petroli estan reaccionant molt més ràpidament del que es preveu a la situació d'excés d'oferta. La recuperació mundial està sent més intensa del que es preveia gràcies a un fort repunt de la demanda de petroli a l'Àsia i als EUA", comenten en Vontobel Asset Management.

Afegeixen que els mercats de petroli estan "profundament mancats d'abastiment al 2021, ja que les grans petrolieres occidentals estan desinvertint". Només Exxon i Total mantenen la seva capacitat de producció estable, mentre que les seves rivals europees estan reassignant la inversió de la producció de petroli al gas i les energies renovables. Mentre que la demanda mundial de petroli "es normalitzarà completament al 2021 (només la demanda de combustible per a avions s'està retardant), la demanda de gasolina i plàstics creixerà més ràpidament al 2021. La disminució de la producció de petroli de les grans petrolieres occidentals explica per què l'OPEP+ pot augmentar significativament la seva quota de mercat".

No obstant això, l'increment real serà menor a causa de les "compensacions" que s'esperen d'alguns membres de l'aliança, com l'Iraq o Nigèria, per corregir que no van complir la seva part del compromís al maig i juny. El que no és clar és el volum real i el calendari d'aplicació d'aquestes compensacions.

El Comitè Ministerial Conjunt de Supervisió de l'OPEP recomana als països que no han complert amb les retallades acordades al juny que mantinguin les quotes actuals durant agost i al setembre. Cal tenir en compte "que aquells països que no han estat complint les seves quotes durant els mesos de maig i juny, hauran de realitzar retallades addicionals compensatòries, l'efecte net se suavitzaria. En qualsevol cas, si ja resulta complicat que aquests països compleixin amb les seves quotes, més encara ho serà que compensin les retallades de mesos passats", destaquen des de Renta4.

Últimas noticias