L'IBEX cau un 1% i perd els 9.500 llastat per la crisi de l'Argentina

BBVA, Inditex, Telefónica i Santander han cedit més del 2%

Per

Bolsamania | 30 ago, 2018

Actualitzat : 18:42

IBEX 35

17:35 01/11/24

  • 11.843,00
  • 1,46%170,40
  • Max: 11.851,00
  • Min: 11.670,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.003,55

Quan no és Turquia... és Argentina. L'IBEX 35 ha caigut un 1,06% i ha perdut els 9.500 punts (9.467,60), arrossegat per un nou enfonsament del peso argentí, que ha afectat grans companyies com BBVA, Inditex, Telefónica i Santander.

Els operadors han centrat la seva atenció en el brutal caiguda de la divisa argentina, que segueix enfonsant-se en el seu canvi respecte al dòlar (-11%) i l'euro (-10%), cosa que ha obligat el Banc Central del país a elevar les taxes d'interès en no menys que 15 punts percentuals, fins al 60%.

Però els inversors segueixen sense confiar en el Govern de Maurici Macri, cosa que al seu torn suposa una nova font d'incertesa per a les grans empreses espanyoles que operen al país. Bona prova d'això és que DIA ha caigut un 4,15%, seguida de BBVA (-2,75%), Telefónica (-2,11%), Inditex (-2,06%) i Santander (-1,89%).

El banc basc es veu afectat així en un doble escenari, ja que la crisi de la lira turca segueix entre els desvetllaments dels inversors, amb la moneda otomana immersa en una via baixista des d'inicis d'aquesta setmana. Una nova caiguda del 10% ha aproximat la seva cotització fins a les 6,60 lires per dòlar. I la crisi al país no se suavitzarà a curt termini, avisen els analistes.

Inditex tampoc ha aconseguit reaccionar després de la seva caiguda de dimecres, tot i que la matriu de Zara ha rebut un informe favorable de JP Morgan, en el qual li atorga un preu objectiu de 35 euros.

Per la seva banda, Santander ha tocat mínims de l'any, per sota dels 4,3 euros per acció. L'entitat que presideix Ana Botín se situa així a nivells que no registrava des de desembre de 2016.

En positiu, han tancat molt pocs valors. Els més rendibles han estat CIE Automotive (+1,28%), Mediaset España (+1,03%), Acciona (+0,39%), Ferrovial (+0,35%), ACS (+0,27% ), Amadeus (+0,22%) i Repsol (+0,21%)

Al Mercat Continu, Abengoa (-13%) ha continuat amb el seu declivi i ha arribat a deixar-se un 15% en el primer tram de la sessió, després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'hagués advertit que si prospera el 'split' podria incórrer en manipulació de mercat. A més, Prosegur, amb forts interessos a l'Argentina, s'ha deixat un 4,91%; seguit d'eDreams (-4,65%), després d'una retallada de valoració de Deutsche Bank.

Amb tot, l'anàlisi tècnica convida a l'optimisme després d'una sessió on es va evitar el desastre. "Al final vam tancar en números vermells, però clarament lluny dels mínims del dia, dibuixant, a més, un petit 'martell'", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Això sí, el selectiu segueix en "zona de ningú" i tot pot ocórrer "quan està a mig camí entre el suport crític dels 9.327 punts (mínims anuals) i de l’important resistència que tenim en el buit baixista dels 9.750 punts", afegeix aquest expert.

RESTA DE MERCATS

A la resta de parquets continentals, els principals índexs del Vell Continent han cotitzat amb caigudes, encara que més moderades (DAX 30: -0,5%; CAC 40: -0,3%; FTSE 100: -0,6%). Tot això en una jornada durant la qual s'ha produït un 'impàs' en les negociacions entre els EUA i el Canadà perquè el país presidit per Justin Trudeau s'uneixi a l'acord nord-americà-mexicà.

El nou tractat, cridat a substituir al Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN) entra en una fase crítica, a 48 hores perquè expiri la data límit imposada pel president nord-americà, Donald Trump, perquè l'acord bilateral es converteixi en trilateral.

Amb tot, el republicà s'ha mostrat optimista i ha assegurat que el Canadà s'unirà a l'acord comercial abans que expirin les negociacions. Wall Street cotitza amb suaus caigudes després que tant l'S&P 500 com el Nasdaq hagin marcat quatre rècords consecutius durant els últims dies.

A Àsia, la debilitat de les borses xineses (Xangai: -0,79%, Shenzhen: -1,29%), que acumulen tres sessions consecutives de pèrdues, ha eclipsat les bones notícies que arriben des dels EUA. Al mercat de matèries primeres, el petroli Brent repunta un 0,5%, fins als 77,51 dòlars, mentre l'unça d'or cedeix un 0,4%, fins als 1.206 dòlars.

RAL·LI DE LA LLIURA

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,4% enfront del dòlar, fins als 1,1661. Però la gran notícia de la jornada és el ral·li de la moneda britànica per sobre dels 1,30 dòlars, després de les paraules d'ànim del cap negociador de la Unió Europea (UE) en el Brexit, Michel Barnier.

Bernier va declarar que Brussel·les s'està preparant per oferir un acord satisfactori per al Regne Unit, tot i que Londres no havia d'esperar un "mercat a la carta". Després dels comentaris, la divisa del Regne Unit va escalar fins a màxims de tres setmanes i va rubricar el seu major guany durant una jornada dels últims set mesos.

No obstant això, l'encarregat de les negociacions per part del bloc comunitari, ha fet marxa enrere aquest dijous i ha assenyalat que el Regne Unit ha de preparar-se per un divorci sense acord. Paraules, que segons els analistes, poden dentar l'avanç no només de la lliura, sinó de les borses aquest dijous.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Nou senyal de debilitat a l'IBEX 35, que sembla decidit a provar el suport clau que presenta en els mínims anuals, els 9.327 punts. I rebots puntuals a part, la veritat és que no tenim el més mínim senyal de fortalesa per cap costat", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Els nous mínims històrics del peso argentí contra el dòlar, els gairebé nous mínims de la lira turca contra l'euro i l'efecte contagi que també està tenint reflex en el real brasiler no fan sinó debilitar el selectiu cada dia que passa", afegeix aquest expert.

"Així", prossegueix Rodríguez, "tenim Santander en els mínims de l'any (i a nivells de finals de 2016), Telefónica perforant el suport dels 7,16 euros i Inditex donant continuïtat a la caiguda d'aquest dijous. El gegant tèxtil i primera companyia del nostre país per capitalització acumula una caiguda del 10% durant les últimes tres sessions. I així és impossible aixecar cap".

"M'atreviria a dir", conclou aquest expert, "que prou bé està aguantant l'IBEX amb la que està caient als països llatinoamericans. Pel costat de les resistències i ja lluny dels actuals nivells de preu, la resistència més immediata la trobem als 9.671 punts. I per sota, ja sabeu: els mínims de març als 9.327 punts".

Últimas noticias