L'IBEX-35 dóna la benvinguda al febrer a l'alça després dels resultats de Bankia i malgrat la 'decebedora' Xina

Citi: el dany en la confiança dels inversors ha estat massa elevat per tornar a prendre risc

Per

Bolsamania | 01 feb, 2016

Actualitzat : 09:57

L'optimisme sembla voler instal·lar-se en els inversors i l'IBEX-35 cotitza en verd (+0,50%), impulsat per Bankia que es dispara un 7% i malgrat que la Xina segueix preocupant. Les dades de serveis i manufactures publicades aquesta matinada al país asiàtic indiquen un feble començament de 2016.

La renda variable europea sembla que començarà la setmana d'operacions amb una nota positiva, encara que el sentiment del mercat podria apagar-se a causa de les últimes lectures de l'activitat a la Xina. Segons els experts de Capital Economics, les dades "suggereixen que el ‘momentum’, tant en el sector manufacturer com en el sector serveis, pot haver-se suavitzat amb el nou exercici".


Una enquesta oficial publicada aquest dilluns ha mostrat que el sector manufacturer de la Xina es va contreure per sisè mes consecutiu al gener. L'índex del gestor oficial de compra manufacturer (PMI) va ser de 49,4 al gener, per sota de l'estimació dels analistes consultats per Reuters (49,6). Una lectura per sota de 50 indica una contracció en les activitats.


Així, els mercats asiàtics s'han comportat de manera mixta en aquesta jornada, amb el Xangai Composite en territori negatiu (-2,9%, fins a 2.658 punts) després de publicar-se l'enquesta. No obstant això, els principals índexs a Austràlia, Japó i Corea del Sud ampliaven els seus guanys, impulsades pel Banc del Japó (BoJ), moviment sorpresa en els tipus d'interès negatius de divendres.


En aquest escenari, José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi, segueix pensant que "el dany en la confiança dels inversors finals ha estat massa elevat per esperar que tornin a prendre risc a curt termini". Això no invalida la possibilitat de pujades però, segons aquest expert, "les fa menys sòlides i estables del que seria desitjable. Amb el risc afegit que, en l'actualitat, el pas del temps pot ser una variable negativa per acumular riscs en les carteres".


Si mirem ara l'actualitat en clau nacional, pràcticament es dóna per fet que, després que s’hagi constatat la decisió de Mariano Rajoy de no sotmetre's a la votació per ser investit president, el Rei encarregarà formar govern al socialista Pedro Sánchez aquesta mateixa setmana, una vegada que conclogui demà la segona ronda de contactes entre el monarca i els dirigents dels partits polítics.


En aquest sentit, el dirigent del PP, Javier Maroto, va assegurar aquest diumenge que Rajoy tornarà a rebutjar sotmetre's a la investidura si continua sense els suports necessaris, encara que "caldrà ser molt respectuosos amb les propostes que faci el Rei". Des del PSOE asseguren que Sánchez "assumirà la responsabilitat d'intentar formar govern quan la hi plantegin".


D'altra banda, Nigèria ha mantingut converses exploratòries amb el Banc Mundial (BM) per sol·licitar un préstec amb la finalitat d'ajudar a finançar un pressuposat rècord el 2016. No obstant això, encara no ha sol·licitat cap préstec d'emergència, segons ha informat el ministre de Finances, Kemi Adeosun, aquest diumenge. El major productor de petroli d'Àfrica està planejant demanar prestat al voltant de 5.000 milions de dòlars per ajudar a finançar un dèficit pressupostari a causa d'una caiguda dels ingressos del petroli vitals, 4.000 milions dels quals podrien provenir de les institucions internacionals i la resta dels eurobons.


En l'àmbit empresarial, Bankia ha guanyat 1.040 milions d'euros el 2015 i ha augmentat un 50% el seu dividend, mentre HSBC està imposant una congelació de la contractació i el pagament a través del banc a tot el món durant l'any 2016, segons declaracions de dues fonts familiaritzades amb el procés, consultades per Reuters.


LES CLAUS DEL DIA: RESULTATS DE BANKIA I BATERIA DE DADES PMI


Xina: PMI manufacturer NBS gener: 49,4; Prev.: 49,6; Ant.: 49,7; PMI serveis gener: 53,5; Anterior: 54,4; PMI manufacturer Caixin: 48,4; Prev.: 48,0; Ant.: 48,2;


Japó: PMI manufacturer Nikkei: 52,3; Prev.: 52,4; Ant.: 52,4; Vendes automòbils gener: 0,2%; Anterior: 3,1%


Espanya: PMI manufacturer Markit gener (9.15 hores).


França: PMI manufacturer Markit gener (9.50 hores).


Alemanya: PMI manufacturer Markit gener (9.55 hores).


Europa: PMI manufacturer Markit gener (10.00 hores); conferència de premsa de Mario Draghi, president del BCE (17.00 hores).


Regne Unit: PMI manufacturer Markit gener (10.30 hores); Crèdit net al consumidor desembre (10.30 hores); Concessió d'hipoteques desembre (10.30 hores); Massa monetària M4 desembre (10.30 hores).

Estats Units: despeses i ingressos personals desembre (14.30 hores); PCE deflactor i subjacent desembre (14.30 hores); PMI manufacturer Markit gener (15.45 hores); Despesa en construcció desembre (16.00 hores); ISM manufacturer gener (16.00 hores); emissió de bons a 3 i 6 mesos (17.30 hores).



Empreses Europa: Banco Santander reparteix dividend; Renta 4, Bankia, British Telecom i Ryanair, entre unes altres, presenten resultats.


Empresa Estats Units: Alphabet (Google) i Mattel, entre d’altres, presenten resultats.


AIXÍ ÉS L'ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX-35


Aquest divendres l'IBEX-35 va finalitzar la jornada amb pujades del 2,62%, just en els màxims del dia. A curt termini, César Nuez, analista de TraderWatch, manté que "podríem veure la continuació de les pujades amb l'objectiu de cobrir el buit a la baixa que es va deixar el passat 14 de gener en els 8.934 punts".


Malgrat les pujades, no ha canviat res. El selectiu es manté immers en un canal a la baixa per la qual cosa és probable que veiem de nou la tornada de les vendes durant les properes sessions, assegura Nuez. Per observar una millora tècnica hauríem d'esperar al fet que aconseguís pujar per sobre del nivell dels 9.230 punts, primer nivell de resistència i preus pels quals hauria de pujar prop d'un 5% des dels nivells actuals.

Últimas noticias